Åsa Lind Stol nr 8 Åsa Lind är född och uppväxt i norra Ångermanland, i en avlägsen tid när teven var svart-vit men berättelserna kring köksbordet desto färgrikare. Hon har alltid älskat böcker och är ständigt häpen över att hon idag kan kalla sig författare. Åsa Linds senaste bok är Födelsenattskalaset (Lilla Piratförlaget, 2020) som är illustrerad av Per Gustavsson. Åsas sida hos Raben & Sjögren |
Ledamöternas krönikor Vecka 16 2014 Nödvändigt ordnördigt av Åsa Lind
Först tillbringar jag en vecka tillsammans med sjuåringar i skolor i Värmland, och vi pratar om böcker, läsning, texter och språk. Sedan kommer jag hem och landar vid köksbordet med tidningen Vi, där jag under rubriken Onödigt hittar följande synpunkt från en läsare:
Det konstiga är det besynnerliga, det från normen avvikande, föreslår ordboken. Och snobbigt hör ihop med överlägsenhet och tillgjordhet enligt samma källa.
Här tror ni kanske att jag skämtar eller är ironisk, men det är ungefär vad tidningen gör - en veritabel språkpudel. För i kulturredaktörens kommentar står att läsa:
Tja. Vad ska man säga?
Nå, det är ju fint att redaktören, personligen, ibland finner nöje i att lära sig nya ord. Alltså seriöst, jag raljerar inte! Jag är själv en ivrig ordboksbläddrare och slår stup i kvarten upp ord och uttryck i alla möjliga luntor och listor.
Men i övrigt tycker jag svaret är mycket märkligt. Redaktören beklagar läsaren och beskriver debacle som ett svårt ord. Beklaga? Att någon just har givits tillfälle att lärt sig nåt nytt? Ska väl snarare firas med pukor och trumpeter! Och vaddå svårt ord? För att det låter lite franskt och stavas med c, eller?
Låter jag sarkastisk? Jag hoppas det. Mitt tålamod med lättstötta respektive ursäktande vuxna är inte så stort, nämligen - inte efter en intensiv vecka tillsammans med förstaklassare, i ett flöde av frågor kring böcker och läsning. Som alla barn är de i full färd med att erövra språket och vidga sina ordförråd. I strid ström dyker de nya orden upp. Hela tiden, varenda dag! Att i det läget värdera orden i termer av svårighetsgrad är rätt ointressant. Allt ska ju ändå läras, dechiffreras, införlivas i själva kroppen och bli grund för nästa lager av kunskap. Okända ord blir kända, ting får namn, världspusslet läggs bit för bit. Konstiga ord? Svåra ord? Tänk, jag tror aldrig jag har hört ett enda barn beskriva ett ord som konstigt. Däremot som långt eller kort eller fint, ofta följt av undringar om vem som bestämmer om orden och vem som hittar på dem. Barn är språkglada, bara man ger dem möjlighet - och bara de slipper bli kvästa av ordrädda vuxna. Nej, hellre då som förebilder, kaxiga språksnobbar med sprängfyllda ordförråd!
|
||||||||
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |