Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter 17 Skäl för barnboken Eldsjälspriset Gillar-diplomet Om Svenska Barnboksakademin Information in English


Ledamöternas krönikor
Vecka 23 2014

Barbro Lindgren

av Svenska Barnboksakademins ledamöter och hedersledamöter

Måndagen den 2 juni mottar Barbro Lindgren Litteratrupriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) för 2014. Svenska Barnboksakademin är stolt över att ha varit en av dem som nominerade Barbro Lindgren till detta pris. Akademin hade också glädjen att få träffa henne vid det traditionsenliga kaffekalaset med pristagaren fredagen 30 maj. I denna veckas krönika berättar Barnboksakademins ledamöter och hedersledamöter om sina minnen av Barbro och vad hennes böcker betytt för dem.


Barbro Lindgren läser högt ur en av sina böcker vid Barnboksakademins traditionella träff med ALMA-vinnaren fredagen 30 maj. Foto: Stefan Borg.TILL BARBRO

det stora i det lilla
det svåra i det enkla

en liten hand
i en lite större

en smäll
och allt blir bra igen

Mårten Melin, stol nummer 12


Utan Barbro hade vi kanske inte ens funnits. Alltså Barnboksakademin. En tanke att tänka i dessa dagar. Så här gick det till.
Monica Alpsten, barnbibliotekarie i Skärholmen, hade länge klagat högt över att Svenska Akademien aldrig valde in barnboksförfattare i sin krets. Det var hon inte ensam om, men det speciella med just Monica var att hon slutade klaga och övergick till att handla. Hon hade hittat ett långt, smalt, stiligt bord och några stolar som en gång stått i Stockholms stads allra första barnbibliotek. Just rätt bord att omges av aderton stolar, tänkte hon och såg för sin inre syn en egen självständig barnboksakademi. Och så lät hon frakta bordet till Skärholmens bibliotek och satte igång att värva ledamöter.
Den första, och för Monica mest självklara var - ja just det - Barbro Lindgren. Hon inbjöds till biblioteket och skrev sin signatur på undersidan av den stol som skulle bli nummer ett. Därmed var processen igång. Ytterligare sjutton författare kom till biblioteket för att läsa och berätta för barn, och för att skriva namn under de nya stolar som undan för undan levererades av en duktig snickare.
Den 26 maj 1989 invigdes Svenska Barnboksakademin i Skärholmen och nog var det så att vi redan då tackade Barbro för att hon - om än via ombud - orsakat en barnboksakademi.
Annika Holm, ledamot 1989-1998, hedersledamot


Jag var vuxen första gången jag läste en Barbro Lindgren-bok. Kanske var det Loranga-boken. Ja det var det nog. Jag var fortfarande vuxen när jag läst ut den, fast på ett gladare vis.
Eva Lindström, stol nummer 14


Det var när min mamma läste Loranga, Loranga högt för mig och mina syskon som lusten att göra barnböcker föddes någonstans inuti mig. Det var fantastiskt att få höra om dessa galna människor som gjorde så knasiga saker och som såg så lustiga ut. Loranga verkade vara en jätterolig pappa. Han målade toaletten i guld och flyttade in där, red på giraffer och var kompis med tjuvar och arga korvgubbar. Loranga, han var precis en sån man som jag ville gifta mig med när jag blev stor. Ugglor i brevlådan och tigrar i ladan och en swimmingpool på taket, det är sånt som sätter guldkant på tillvaron. Allting i boken var spännande, roligt, gränslöst och framförallt möjligt och det var gjort med en obetalbar humor. Det gav det där lilla fröet till lust som senare i mitt liv började gro och spira och bli till ett eget författarskap. Så jag vill bara tacka Barbro att hon gjorde denna fantastiska bok som blev så viktig för mig. Den bästa konsten är den som ger energi och lust till andra att vilja göra något eget.
Pernilla Stalfelt, stol nummer 15


1977 bor vi i ett lurvigt kollektiv mitt bland Sveriges rikaste och finaste människor i Djursholm. Vår äldste son är fem år gammal och ibland åker han och jag runt i grannskapet i vår Opel Rekord, ett gungande vrak som hålls ihop av silvertejp. Det är en skrotopel, precis som i Loranga Loranga, och min son vevar ner sidorutan och skriker:
-Det är ingen motor i! Tänk på det!
Precis som tjuven Gustav när de åker förbi fängelset, med papegoja och allt, då när Gustav just lärt sig Snasna. Vi hade så roligt med Loranga den hösten. Och fortfarande kan jag komma på mig själv med att säga telifon.
Håkan Jaensson, stol nummer 7


När jag gick på gymnasiet läste många tjejer poesi. Jag och mina killkompisar läste istället Loranga och Masarin och lyssnade på Toivo Pavlos inläsningar. "Loranga är en jättebra pappa, han bryr sig inte om någonting", kunde vi läsa i den första boken. Jag kände en sådan kärlek till denna upp-och-nedvända värld. Och rummet som skulle målas i guldfärg. Men det fick vara, för guldet var alldeles för dyrt.
De trasiga tigrarna, farfar som glömdes bort när de sprang ikapp för att ge honom fågelfrön och pilsner, tjuven Gustav med sina flugbett, och hypokondrikern Dartanjang som var så rädd för att det skulle hoppa baciller på honom. Vilken humor! Vilken värme! Tack Barbro. Dina böcker skapade ett sådant korsdrag i huvudet så att det fortfarande susar i öronen.
Martin Widmark, stol nummer 4


Min son är döpt efter tjuven Gustav, inte efter kungen...
Stina Wirsén, stol nummer 3


Det finns böcker som man älskar och de är naturligtvis helt underbara. Sedan finns det böcker som är mer än underbara - de är ett villkor för ohämmad lycka. Livet skulle vara så mycket fattigare utan dem och det är svårt att förstå att det fanns en tid när de ännu var olästa. En av dessa mina nödvändiga böcker är Barbro Lindgrens Vems Lilla Mössa Flyger.
Åsa Lind, stol nummer 8


Min dotter hade en liten porslinsdocka som hon döpte till Barbro. Hon älskade den och vårdade den ömt. Till slut föll ena armen av. Men den fick vara med ändå. Ända tills både armar och ben försvunnit. Efter det fick den ligga i en liten låda ovanpå dockskåpet.
Vad hon fick namnet Barbro från är jag inte säker på, men vi läste ju friskt alla Max-böckerna, Vilda bebin, hunden Rosa, Loranga. Sen slukade vi Vems lilla mössa flyger och vi skrattade och ville bara ha mer. Då slängde vi oss över Världshemligt, och någonstans där, mitt i den boken sa min dotter ifrån. Jag fick inte vara med längre. Hon ville läsa själv.
- Jaha, sa jag, OK. Gick ut till soffan och bläddrade bland tidningarna.
I ögonvrån kunde jag se min dotter och Barbro vandra vidare tillsammans in i solnedgången.
Sara Lundberg, stol nummer 10


Det jag tänker på först när jag tänker på Barbro är alla stunder i mitt 70-talsmurriga pojkrum hemma i Lund då jag läste Jättehemligt och Världshemligt. Spännande, känsloladdat och lite läskigt. Det andra jag tänker på är tidiga besök på Eriksson & Lindgren då David Polfeldt och jag fick gå ut med Rosa i Rålambshovsparken. Hon var en fascinerande personlighet!
Mårten Sandén, stol nummer 2


När jag läste Jättehemligt-böckerna trodde jag ibland nästan att det spökade. Hade Barbro gått i Kungsholms Folkskola? Det var så mycket som stämde. När hon fick en amerikansk flicka i klassen och allting. Fast jag blev aldrig så där deprimerad i skolan som Barbro blev, utom den gången en flicka blev överkörd av spårvagnen på gatan utanför skolgården. Då ville jag inte gå tillbaka dit.
Vems lilla mössa flyger-trilogin känns också som om de böckerna var skrivna just för mig. Jag har haft väldigt kul i Barnhans land. Pricknallen påminner om Baby-Gulle, som ofta kom bort. Och Farbrornallen är lite lik Store-Nalle. Fast han är byråchef och inte musikalisk, men han har radio.
Och resten av Barbro-böckerna är hemskans bra de med. Hade de kommit medan jag var barn hade jag blivit galen av lycka. (Tur att Pippi, Puh och Upptäcktsresanden Karlsson fanns i alla fall.)
Christina Björk, ledamot 1989-1999, hedersledamot


Barbro Lindgrens namn och ännu mer hennes boktitlar gör mig irriterad. Det fanns drivor av böcker i mitt barndomshem, men de hade samlats in under mina föräldrars ungdomstid och mina äldre systrars barndom, under den pre-lindgrenska eran. Massor av spännande böcker, men ingen Jättehemligt, ingen Loranga. Och när jag fick egna barn så la min fru beslag på nöjet att läsa Barbros böcker för barnen. Jag stod i köket och diskade och hörde hur de fnittrade sig till sömns. Visst, några Maxböcker snodde jag åt mig, men just därför förstår jag vad jag har missat i övrigt. Och nu kan jag inte förmå mig att läsa dem, det är som att ordna fest med girlanger och ballonger och bara bjuda sig själv. Hoppet står till kommande barnbarn. Pax för att läsa Barbro Lindgren för dem.
PS. Fick tillfälle att träffa jubilaren på fika häromdagen och tipsades om en vuxenbok att läsa i ensamhet i väntan på barnbarn. Ingen irritation längre! DS.
Jonathan Lindström, stol nummer 5


Det pratas en hel del om det konsekventa barnperspektivet när det handlar om att skriva barnböcker. Ibland tänker jag att det kanske är Barbro Lindgren som uppfunnit det. När jag läser böckerna om Lilla Sparvel - som sen blir Stora Sparvel - är det som att kliva rakt in i huvudet på en fyra-femåring och betrakta den märkliga och samtidigt självklara omvärlden genom de ögonen. Att Barbro Lindgren också är en stor poet får man inte förglömma. Med en skenbar enkelhet fångar hon in livets allra största mirakel. Födelsen, döden och att man däremellan kan åka tåg eller träffa en gröngöling.
Katarina Kuick, stol nummer 13


Jag har en fin skrivbok där jag samlar dikter att ta fram när de behövs. Där finns Nu föds ett barn, Någon gång ska vi dö, Tänk alla millioner år, Vad jag gjort i mitt liv och Gråt inte för att jag är död. Det är dikter som tröstar och gläder mig, och som jag många, många gånger skrivit av och skickat till andra som också blivit tröstade och glada!
Gunilla Lundgren, ledamot 1994-1999, hedersledamot


En liten cyklists död är den vackraste och mest kärleksfulla skildring som jag har läst om de många timmarna vid en dödsbädd. En annan favorit (återgiven härnedan) säger någonting om spännvidden i hennes dikter.
Jujja Wieslander, stol nummer 18TVÅ TUPPAR I LEKSAND

I Leksand
där Siljan ligger i sin skål
och alla banker är stängda
ropar svanorna uppfordrande
till varann
från den uttorkade sjön.

Vi går här med ångande andedräkter
och väntar på tåget som ska komma
Då hoppar en tupp av bussen
blek som snö
med grönt hår och röda ben
Betraktar oss föraktfullt
Alla försöker att inte titta dit
låter blickarna långsamt glida
gatan upp mot Domus
och Pizzeria Bosporen
Tuppen skakar trotsigt sin röda kam
medan en kråka
bekymrat betraktar en växel

Då kommer en buss till
i den sitter en annan tupp

Med upprättstående
gredelin kam
flyger han ned på perrongen
De båda tupparnas ögon möts
i ljuvt samförstånd
medan Leksand håller andan

ur Längst inne i mitt huvud : samlade dikter och prosastycken av Barbro Lindgren, Rabén & Sjögren 2005

 
 

 

Dela

 

 


Tidigare krönikor
2021

v47: Gunilla Lundgren
Ett tittskåp till Abdulrazak Gurnah, 2021 års Nobelpristagare i litteratur

v19: Svenska Barnboksakademin
8 tankar och en bild om coronans inverkan på arbetet

v5-18: Katarina Kuick
Gestaltning
2020

v51: Gunilla Lundgren
Nobelpriset i Rinkeby - Tensta 2020

v50: Petrus Dahlin
Alla mina älskade barn

v49: Katarina Kuick
Bästa adventskalendern

v46-48: Maria Jönsson
Lämna - Låna - Gå!

v41-45: Åsa Lind
Upp till kamp. Igen. Och hela tiden.

v39-40: Mårten Sandén
En förtrollad värld

v37-38: Ann-Helén Laestadius
Den livsomvälvande läsningen

v36: Katarina Kuick
Sommar, relationskunskap och skönlitteratur i skolan

v34-35: Johanna Lindbäck
"Vad blir du inspirerad av?"

v29-33: Håkan Jaensson
Tvinga dem att läsa om barn

v28: Jens Ahlbom
Goda föresatser

v23-27: Lisa Bjärbo
Önskas: Vattenok, Finnes: Sjal

v19-22: Emma Virke
En svår vår

v17-18: Håkan Jaensson
Ibland är det en lycka att skriva

v13-16: Håkan Jaensson
Barn är en riskgrupp

v11-12: Ylva Karlsson
Ordringar

v9-10: Katarina von Bredow
Var börjar en berättelse?

v7-8: Mårten Sandén
Vem pratar om barnböcker?

v4-6: Ann-Helén Laestadius
Att bli sedd

v1-3: Gunilla Lundgren
Det bästa på hela veckan
2019

v52: Jens Ahlbom
God jul

v51: Petrus Dahlin
Jag känner en pojke

v49-50: Jujja Wieslander
Is och matematik

v48: Katarina Kuick
Recensionsbehov

v47: Ingrid Olsson
Lyssna på barnen!

v44-46: Lisa Bjärbo
Rakt in i pissråttecentrat

v43: Johan Unenge
"Strög! Ska vi kööla lite?"

v39-42: Åsa Lind
Text under arbete

v37-38: Håkan Jaensson
Köpa sig fri - en kalasbra idé?

v36: Ylva Karlsson
Samhörighetsskap

v35: Katarina von Bredow
Bara vanligt babbel

v34: Niklas Krog
Älskade huvudpersoner

v33: Johan Unenge
Handlingslitteratur eller tillståndslitteratur?

v27-32: Mårten Sandén
IRSCL Congress 2019

v24-26: Christina Björk, Gunilla Lundgren med flera
Värna demokratins skattkammare - rädda biblioteken!

v23: Jens Ahlbom
Klimatet - en radiodialog

v22: Svenska Barnboksakademin
Svenska Barnboksakademin 30 år

v21: Joanna Hellgren
Spara inte på biblioteken!

v19-20: Christina Björk
Barnens romska bibliotek i Bukarest har fyllt tre år

v16-18: Ingrid Olsson
Ett stort litet ögonblick

v14-15: Katarina Kuick
Jag blir så trött

v12-13: Katarina von Bredow
Vad är det vi inte har råd med?

v11: Johan Unenge
Det missvisande biblioteket

v10: Annika Holm
Hans Erik Engqvist

v9: Åsa Lind
Makten över biblioteken

v6-8: Håkan Jaensson
Barnen som SVT glömde

v5: Ylva Karlsson
Jag vill inte skriva den här krönikan

v4: Niklas Krog
Sociala medier och våra unga

v3: Johan Unenge
Den hemtrevliga apokalyptiska zombien

v1-2: Mårten Sandén
Att berätta sagor eller ljuga
2018

v51-52: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby för 30:e året

v50: Sara Lundberg
Rapport från Nordiska Rådets prisutdelning

v49: Per Gustavsson
Författarporträtt

v48: Jujja Wieslander
En ny slags moralism?

v47: Jens Ahlbom
Tänk som ett barn!

v46: Petrus Dahlin
Vilken modul gick du på när du var liten?

v44-45: Håkan Jaensson
Vem är din bästis? Om du har någon?

v43: Per Gustavsson
Finn felet

v41-42: Katarina von Bredow
Mellanrum

v39-40: Katarina Kuick
Kvalitet

v38: Annika Holm
Sven Wernström

v35-37: Johan Unenge
Fantasiresistens

v34: Christina Björk
Det hänger på hålen

v32-33: Åsa Lind
Språkmagi

v30-31: Håkan Jaensson
Full kontroll - och ett lik som lever

v28-29: Jujja Wieslander
Är vi framme?

v25-27: Niklas Krog
Frihet

v23-24: Ylva Karlsson
"Det barnet är som jag"

v20-22: Mårten Sandén
Om kvalitet

v18-19: Per Gustavsson
Jag älskar skräck

v17: Håkan Jaensson
Böcker till barnen!

v14-16: Jujja Wieslander
I brevens tid II - arbete pågår?

v13: Jens Ahlbom
Boktipset

v12: Petrus Dahlin
"Esther is dead..."

v9-11: Ingrid Olsson
Tankar om tröst

v8: Håkan Jaensson
Måste man skrika åt barnen?

v7: Katarina Kuick
Ord, bord, mord - en översättares vedermödor

v3-6: Johan Unenge
Vända blad

v2: Håkan Jaensson
Om skam - och en bok som inte finns

v1: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby för 29:e året
2017

v51: Jujja Wieslander
I alla djävlars namn

v50: Niklas Krog
Putsa på en bajskorv

v49: Ylva Karlsson
Andningshål

v47-48: Martin Widmark
Barnsalongen

v46: Christina Björk och Annika Holm
Vi saknar Inga

v45: Mårten Sancén
Tal till Sveriges rektorer (om jag fick hålla ett nytt)

v44: Åsa Lind
Att bli författare

v43: Håkan Jaensson
Den totala egentiden

v42: Jens Ahlbom
En bild i tiden

v41: Sara Gimbergsson
Äntligen höst!

v40: Petrus Dahlin
"Varför svär de i dina böcker?"

v38-39: Emma Virke
Om att öppna idékranen

v37: Johan Unenge
Bokstavligt talat

v35-36: Sofia Nordin
Lärandet och skammen

v34: Katarina Kuick
Det eviga boksamtalet

v25-33: Christina Björk och Annika Holm
Ulf Stark

v24: Åsa Lind
Själva språket

v22-23: Niklas Krog
Tre bortglömda män som räddade Europa

v21: Ylva Karlsson
Ingen pedagog är en ö

v20: Martin Widmark
Snoppen och snippan förstås - men annars?

v18-19: Mårten Sandén
Vem lär sig något av en barnbok?

v17: Per Gustavsson
Min far

v15-16: Jujja Wieslander
Dagar och nätter i Minsk

v14: Jens Ahlbom
Sanning eller resistens

v13: Håkan Jaensson
Bamse och dummerhonungen

v11-12: Sara Gimbergsson
Att läsa en bok är som att öppna dörren till ny värld

v8-10: Katarina Kuick
Vad är grejen med Skam?

v6-7: Sofia Nordin
Lathund för författarförhör

v3-5: Åsa Lind
Att bli en läsare

v2: Håkan Jaensson
Finns det liv finns det hopp. Eller...?

v1: Niklas Krog
Hjärnstark
2016

v51-52: Ylva Karlsson
Ju kortare desto svårare

v49-50: Martin Widmark
Skotta igen klyftan

v47-48: Mårten Sandén
Så ser inte hjältar ut

v46: Per Gustavsson
Om kvalitet

v45: Gunilla Lundgren
Nobel i Världens by

v44: Jujja Wieslander
Ingen redig ko

v43: Jens Ahlbom
Tänkaretankar

v41-42: Johanna Thydell
"Nu när även vuxna läser ungdomsböcker..."

v40: Sara Gimbergsson
Bokmalar och läslöss

v39: Katarina Kuick
Charmiga felstavningar?

v38: Emma Virke
Att könsbestämma sin karaktär eller inte

v37: Håkan Jaensson
Det bidde en tumme - tack ändå

v34-36: Johan Unenge
Vad vi tänkte med Läslov

v32-33: Per Gustavsson
Tankar om morgonen 20160809

v30-31: Åsa Lind
Själva budskapet

v26-29: Sara Gimbergsson
Skön sommar

v23-25: Martin Widmark
Livet som en bokhandel

v22: Mårten Sandén
Vanföreställningar om barnboken

v21: Jujja Wieslander
De viktigaste frågorna

v20: Jens Ahlbom
Välkommen - kanske!

v19: Katarina Kuick
Humor, det är knepigt det!

v18: Gunilla Lundgren
Det blev inte en bokhylla - det blev ett bibliotek

v17: Pernilla Stalfelt
Vad är egentligen en barnbok?

v16: Per Nilsson
Prinsessan och jag

v15: Sara Gimbergsson
Böcker är hus där vi bor, berättelser är vägar där vi möts

v12-14: Mårten Melin
Från min soffa

v11: Sofia Nordin
Fjortisar och könsroller

v10: Johan Unenge
Det är inte lätt att vara vuxen vit manlig medelklassförfattare

v9: Åsa Lind
På guldvågen

v8: Håkan Jaensson
Elsa och hönshjärnorna

v7: Niklas Krog
Läs, för i helvete!

v6: Jonathan Lindström och Stina Wirsén
Världen är full av sägner och sagor

v5: Martin Widmark
Ängsligt

v3-4: Mårten Sandén
Geten och Bach-fugan

v2: Per Gustavsson
Läs bilderböcker - fast (eller just för att) du är vuxen

v1: Katarina Kuick
Genrehyllor, symbolpluppar eller gammal hederlig bokstavsordning?
2015

v51-53: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2015

v50: Christina Björk och Annika Holm
Lennart Hellsing

v49: Jujja Wieslander
Tankar första december

v48: Katarina Kuick & Sara Gimbergsson
Läseplats och läsarkatt

v47: Mårten Melin
Inspiration från nära håll

v46: Sofia Nordin
Om vår förtjusning i det sorgliga

v45: Gunilla Lundgren
En reseskildring

v44: Håkan Jaensson
En liten, liten skandal

v43: Håkan Jaensson
Barn, gamla och robotar

v42: Christina Björk
Nobelprisextra - PS till krönikan vecka 19, 2015

v41: Åsa Lind
Kategoriskt underligt

v39-40: Niklas Krog
Show me the money!

v38: Jonathan Lindström
Sagosälar

v37: Håkan Jaensson
Ett barn - av många

v36: Martin Widmark & Stina Wirsén
Var kommer historierna ifrån?

v35: Gunilla Lundgren
Janusz Korczak och barnets rätt till respekt

v34: Mårten Sandén
Sanningen om skolbesök

v33: Per Gustavsson
Det fjärde skälet för barnboken

v32: Jujja Wieslander
Har författare semester?

v29-31: Sara Gimbergsson
Sommarläsning

v26-28: Katarina Kuick
Vådan av fett oäkta ordval

v25: Mårten Melin
På riktigt

v24: Sofia Nordin
Det skrivna språket är mitt modersmål

v23: Johan Unenge
Dataspelen är emot mig

v21-22: Åsa LInd
Sommaröppet på bibblan, tack

v20: Håkan Jaensson
Tillbaka till framtiden

v19: Christina Björk
Vem har hört talas om Modianos Catherine Certitude?

v18: Niklas Krog
Jag skäms

v17: Martin Widmark
Det måste bli om barnböcker

v16: Gunilla Lundgren
PRAESA får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2015

v15: Mårten Sandén
En påsk

v14: Per Gustavsson
Det tredje skälet för barnboken

v13: Jujja Wieslander
Mitt hus när jag var en unge

v12: Jens Ahlbom
Det andra skälet för barnboken

v10-11: Katarina Kuick
Ensamt flockdjur?

v9: Mårten Melin
Något har gått förlorat

v8: Sofia Nordin
Inte tänka

v6-7: Gunilla Lundgren
Böcker kan göra skillnad

v5: Åsa Lind
Texas och rättvisan

v4: Håkan Jaensson
I kvinnornas värld

v3: Niklas Krog
Lätt är trist

v1-2: Jonathan Lindström
Bronsålderssagor
2014

v52: Mårten Sandén
Ett barnlitterärt Kyotoprotokoll

v51: Katarina Kieri
Har du mycket kontakt med barn?

v50: Per Gustavsson
Det första skälet för barnboken

v49: Jujja Wieslander
Novembermörker

v48: Jens Ahlbom
Barn i grupp

v47: Gunilla Lundgren
Älskade bibliotek

v46: Håkan Jaensson
Ett Babel åt barnen

v45: Martin Widmark
Fel färg på båten

v44: Sofia Nordin
Ansvar eller moralkakor

v43: Katarina Kuick
Ekorrar och tunnelbanor - en fråga om identifikation

v42: Mårten Melin
När boken får vingar

v40-41: Johan Unenge
Behövs nya barnböcker?

v39: Gunilla Lundgren
Lyssna på Barnens Romanpris i Sveriges Radio

v38: Åsa Lind
Nu, efter valet

v37: Håkan Jaensson
Jag bryr mig i alla fall lite om barnen

v36: Niklas Krog
Fantasi is the shit

v35: Jonathan Lindström
Skriftligt och muntligt, historia och sägen, Snorre och Lydia

v33-34: Christina Björk
Kära Tove, den 9 augusti

v32: Martin Widmark
I tillvarons hängmatta

v30-31: Mårten Sandén
Sommaren då jag blev en svag läsare

v29: Per Gustavsson
Vilket rikt land vi har!

v24-28: Katarina Kuick
Leka krig

v23: Svenska Barnboksakademin
Barbro Lindgren

v22: Mårten Melin
Läs boken, se... filmen?!

v21: Sofia Nordin
Vårt behov av pinnar och stenar

v20: Jujja Wieslander och Jens Ahlbom
Eldsjälspristagaren 2014 Tor Svae

v18-19: Gunilla Lundgren
Ska vi berätta det för barnen?

v17: Johan Unenge
Rätt ska vara rätt- även när det blir fel?

v16: Åsa Lind
Nödvändigt ordnördigt

v15: Håkan Jaensson
Ligg lågt, lille vän

v14: Jonathan Lindström
Nordens första barnbokskritiker

v13: Martin Widmark
Ett författardilemma

v12: Niklas Krog
På besök i den svenska skolan

v11: Per Gustavsson
Varför gör jag barnböcker?

v10: Jujja Wieslander
Det första regnet

v9: Jens Ahlbom
Var framtiden bättre förr?

v8: Ulf Nilsson
Vem är min läsare? Vilka är det som lyssnar?

v7: Anna Bengtsson
En fanfar för bilderboken

v6: Katarina Kuick
Idén till en barnbok föds... kanske

v5: Mårten Melin
Serier är också (barn)litteratur

v3: Sofia Nordin
Författaren som magiker eller textarbetare

v2: Johan Unenge
Skriva som det borde vara eller som det är
2013

v52: Åsa Lind
Barnen och politiken

v51: Håkan Jaensson
Barnen, borta i bruset

v50: Niklas Krog
En solskenshistoria

v49: Jonathan Lindström
Sverigedemokraterna och barnen

v48: Martin Widmark
Vi kanske vinner matchen

v47: Mårten Sandén
Verkligt förtrollade platser

v46: Per Gustavsson
Var kommer alla idéer ifrån?

v45: Mårten Melin
Plats för de nya böckerna

v44: Åsa Lind
Att lära sig språk

v43: Sofia Nordin
Finns det lämpliga eller olämpliga ungdomsböcker?

v42: Jujja Wieslander
Mina sju förtrollade bröder

v41: Niklas Krog
Kvinnor läser om känslor, män läser om andra världskriget

v40: Johan Unenge
Allting handlar om yta - liten yta

v39: Jonathan Lindström
Bibeln och barnboken

v38: Mårten Melin
Om snusk i barnböcker

v37: Per Gustavsson
Kvalitet som kommunikation och känsla

v36: Ulf Nilsson
Alltid redo att inviga...

v35: Anna Bengtsson
Bilder av historien

v34: Martin Widmark
Barn är inte så "dumma" som de låter

v33: Åsa Lind
Regler om trehjulingars användande

v31-32: Håkan Jaensson
Att produktutveckla barnen

v30: Åsa Lind
Asimov och jag

v29: Jujja Wieslander
Sagotanten

v28: Mårten Melin
En dikt kan säga mer än tusen bilder

v27: Mårten Sandén
Kan paddan bli en prins? Del 2

v26: Mårten Sandén
Kan paddan bli en prins? Del 1

v25: Niklas Krog
Introvert

v24: Per Gustavsson
Jag har alltid älskat skräck

v23: Anna Bengtsson
Om ALMA-vinnaren Isol

v22: Jujja Wieslander
Måste man ha bra minne för att bli författare?

v21: Åsa LInd
Samtal om skrivkonsten

v19-20: Ulf Nilsson
Svenska Barnappsakademin?

v18: Håkan Jaensson
De goda exemplen

v17: Jens Ahlbom
Om dinosaurier och surfplattor

v16: Mårten Sandén
Hur många barndomar kan vi offra?

v15: Niklas Krog
Berättelser som en del av BNP

v14: Anna Bengtsson
Mitt favoritämne - bilderböcker

v13: Åsa Lind
...men kan det bli en bok?

v12: Jonathan Lindström
Skolpiltens plåga

v11: Håkan Jaensson
Låt dem få ha sina hemligheter

v10: Jujja Wieslander
Smältvatten

v9: Per Gustavsson
Glädjen i att stjäla

v8: Niklas Krog
Det perfekta arbetsrummet

v7: Ulf Nilsson
Berättelser om människor på gatan

v6: Åsa Lind
Var börjar freden?

v4: Anna Bengtsson
Tankar om barnnivå i bilderböcker

v3: Ann Forslind
En splittrad bild

v2: Håkan Jaensson
Nostalgi med problem
2012

v52: Mårten Sandén
Det gyllene mellanstadiet

v51: Håkan Jaensson
När jag fick pris

v50: Christina Björk
I brevens tid - ett PS

v49: Jujja Wieslander
Nog nu! och Ulf Nilsson
Stina, Joanna och Oivvio

v48: Katarina Kuick
Tankar om August

v47: Jujja Wieslander
I brevens tid

v46: Anna Bengtsson
Angående barnbokskritik

v45: Jonathan Lindström
Giftsvampar

v44: Åsa Lind
Författaren vaknar

v43: Ann Forslind
Bilder och böcker för barn

v42: Ulf Nilsson
Författare eller bilförsäljare...

v41: Jujja Wieslander
Drabbad av PBD?

v40: Per Gustavsson
Jag gillar boklådor

v39: Katarina Kuick
Samtal i det lilla rummet

v38: Mårten Sandén
Ursäkta, var är hyllan för svårläst?

v37: Niklas Krog
Skriva tillsammans

v36: Jens Ahlbom
Man måste ha ett riktigt jobb

v35: Anna Bengtsson
Naturmysterium

v34: Åsa Lind
Men hallå, det finns ju en lag!

v28-33: Jujja Wieslander
Sommarläsning

v27: Anna Bengtsson
Doppresenter

v26: Håkan Jaensson
Det barnen kan bättre än vi

v25: Jonathan Lindström
Människan är barnsligast

v24: Anna Bengtsson
Barnbokssajt efterlyses

v23: Jujja Wieslander
En god stund

v22: Håkan Jaensson
Dagisbarnen och prinsessan

v21: Åsa Lind
Är det nu det händer?

v19: Ulf Nilsson
Jag älskar Karlstad!

v17: Jujja Wieslander & Jens Ahlbom
Lejonbruden

v16: Jens Ahlbom
Det kom ett brev från förlaget

v14: Ulf Nilsson
"TED - ideas worth spreading"

v13: Anna Bengtsson
Tur vi har Astrid Lindgren

v12: Håkan Jaensson
B-a-r-n-p-e-r-s-p-e-k-t-i-v-e-t

v11: Ulf Nilsson
Välkommen in i vår trädgård

v9: Åsa Lind
Akademisk konferens

v8: Jujja Wieslander
En brevväxling

v7: Niklas Krog
Släpväskor

v6: Anna Bengtsson
I serien "workshops"

v5: Annika Holm
Häromveckan mötte jag en gammal ungdomsidol

v4: Håkan Jaensson
Barnsligheten åt barnen

v3: Svenska Barnboksakademin
Rädda Palatset

v2: Jujja Wieslander
Nu är det 2012 - om milstolpar och centimeterpinnar

v1: Jonathan Lindström
Lars Laelius och Sveriges första barnbok

2011

v52: Johan Unenge
Bok eller dataspel i julklapp?

v51: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 3

v49: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 2

v48: Åsa Lind
Böcker, vänner, minnen

v47: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 1

v46: Jens Ahlbom
Sammanträdet

v45: Jujja Wieslander
Förädling medels översättning

v44: Ylva Karlsson
Ett rum att finnas i

v43: Ulf Nilsson
Hur en workshop kan gå till

v42: Anna Bengtsson
Vi som gör barnböcker vet att också möss är människor

v41: Gunilla Lundgren
En författares arbetsdag

v40: Mikael Engström
Angagerad - alltså stavas det så?

v39: Johan Unenge
Näthat - en som hatar nätet

v38: Åsa Lind
Med stöd av lagen

v37: Håkan Jaensson
Det verbala våldsmonopolet

v35: Håkan Jaensson
De små bröderna, just nu, just här

v34: Christina Björk
Nu blev jag förvånad igen (med replik från Ulf Nilsson)

v33: Ulf Nilsson
Rapport från en förskola

v31: Jonathan Lindström
Odygdsmakaren

v28: Johan Unenge
Sommarlov

v27: Jens Ahlbom
En trevlig hobby

v26: Anna Bengtsson
Bildfunderingar

v25: Jujja Wieslander
I en skog av dahlior

v24: Christina Björk
Jag är mycket förvånad

v23: Håkan Jaensson
Om boktitlarnas makt

v22: Ann Forslind
Bild i världsklass

v21: Christina Björk
Vår enda länk - Mumin

v20: Anna Bengtsson
Förslag till bilderboksserie med kommersiell potential

v19: Sven Nordqvist
Ordlösa samtal

v18: Jens Ahlbom
Språket i vägen/vägen till språket

v16: Ulf Nilsson & Eva Eriksson
Plötsligt händer det...

v15: Jujja Wieslander & Sven Nordqvist
Författare eller kontorsslav?

v14: Stefan Casta
Om växelbruk

v13: Håkan Jaensson & Eva Lindström
Hur mycket ska barnen orka?

v12: Ylva Karlsson
En sorts författare

v11: Åsa Lind
En annan sorts författare

v10: Anna Bengtsson
Uppdraget genderproblematik

v9: Christina Björk
Människan och berättelsen... och de stackars aporna

v8: Åsa Lind
Leve, leve VLMF!

v6: Jujja Wieslander
Förflutenhetens trygghet - om att skriva saga eller film

v5: Annika Holm
Ja, Ulf, men...

v4: Ulf Nilsson
Vi får väl snart stödja vuxenkulturen!

v3: Niklas Krog
Faran med att bli populär

v2: Jujja Wieslander
Farmor och rutavdraget

v1: Mikael Engström
Varför jag helst bor i en berättelse

2010

v51: Jens Ahlbom
Mmm... I'm lovin' it

v50: Sven Nordqvist
Man saknar ord

v49: Håkan Jaensson
Fråga barnen? Nja...

v48: Christina Björk
Vad har läsarna med böckerna att göra?

v47: Jujja Wieslander
Didi, Didi, en sång!

v46: Ulf Nilsson
Proppar

v45: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2010

v44: Åsa Lind
Utanför fiktionen

v43: Johan Unenge
Hur ritar man en skurk?

v42: Anna Bengtsson
Barnböcker vidgar världen

v40: Katarina Kieri
Müsli och marängsviss

linje
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2