![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() Foto: Ulrica Zwenger ![]() Martin Widmark Stol 4 Martin Widmark är lärare och populär och uppskattad barnboksförfattare. Han är mannen bakom böckerna om bland andra LasseMajas detektivbyrå, monsteragenten Nelly Rapp, Halvdan Viking samt David och Larissa. Martin har tagit initiativ till projektet En läsande klass som syftar till att förbättra läsförståelsen hos barn och unga. Han ingår också i Regeringens Läsdelegation som arbetar för att ge alla barn och unga likvärdiga förutsättningar för läsning. Martin Widmarks senaste bok är Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen 2017) med bilder av Christina Alvner. Det är den sjuttonde boken om monsteragenten Nelly Rapp. Martins egen sida En läsande klass |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Ledamöternas krönikor Vecka 23-25 2016 ![]() Livet som en bokhandel ![]() av Martin Widmark Kanske har fler författare än jag fått brev från förlaget där det berättas att en bok man har skrivit inte längre kommer att hållas i lager. Man erbjuds ett stort antal till ingen fraktkostnad alls, och man verkligen känner hur ens bok har legat och tagit plats på något centrallager. Tagit plats och samlat damm. Gammalt ska ut och nytt ska in. Som med allt annat. Sorgligt, men inte så konstigt. När jag var i övre tonåren läste jag Sinue Egyptiern på rekommendation. Den var (är!) skriven av den finska författaren Mika Waltari 1945 och handlar om en läkare som arbetar i Farao Echnatons hov för över tretusen år sedan. Åh, vilken bok! Som jag slukade den och förflyttades i tid och rum. När jag flyttade till Stockholm i början av 1980-talet jobbade jag som sjukvårdsbiträde på S:t Eriks sjukhus. Där låg en kvinna inlagd. Och gissa vad? Hon hade jobbat på stadshotellet i Helsingfors och varje kväll serverat Mika Waltari grogg. Den Mika Waltari! Hon kunde delge mig lite oskyldigt skvaller om den tystlåtna författaren. Vilken hjältinna hon var för mig. Kanske hade Waltari suttit där vid den vita duken i dunklet, smuttat på sin grogg och lagt upp planerna för morgondagens skrivande. Starstruck!
På samma sjukhus något år senare träffade jag Etty. Lätt att komma ihåg för hon var 101 år gammal - alltså född 1881.
Etty nickade. Sedan berättade hon om pilsnergubbarna som låg i rännstenen och hur otäckt det hade varit för en 19-årig flicka från landet att komma till storstan. (Själv hade jag alltså gjort samma resa något år tidigare. Linköping - Stockholm, enkel biljett. Mitt livs äventyr så långt). Så slog det mig plötsligt. Livet - människor kommer in och människor går ut - som gäster på en restaurang. Kanske träffar man på en kypare eller köksmästare i dörren ut som frågar om besöket var till belåtenhet. Och förhoppningsvis var det tillfyllest. Hungrig kom jag, mätt blev jag, men nu är det dags att gå - och så väntar ju nästa gäst på att ta just mitt bord.
Som med böcker i bokhandeln, eller på det där centrallagret. De får hänga med ett tag, sedan kommer det nytt. Jag tänker att det är så också med böcker som har gamla värderingar. När ingen vill ha dem längre, åker de ut. Inget konstigt med det. Jo, förresten. Lite konstigt är det att ingen läser Sinue Egyptiern längre.
|
![]() |
![]() | |
![]() © Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |