Gunilla Lundgren Foto: Malcolm Jacobson Hedersledamot Gunilla Lundgren skrev sin första bok Maritza en zigenarflicka (år 1972) i samarbete med tre romska tonårsflickor i Rinkeby. Hon har stannat i Rinkeby och är nu författare och medarbetare till sextio böcker. Många är flerspråkiga, och nitton av dem är skrivna i samarbete med romer. (Hon har även, tillsammans med Kerstin Gidfors, arbetat med skrivprojekt i Sydafrika som lett till böcker och utställningar bland annat om Nelson Mandela.) I mer än 30 år var hon ansvarig för arbetet med att Nobelpristagarna i litteratur kommer till Rinkeby bibliotek. Sedan två år tillbaka är arbetet utvidgat, nu deltar även Tensta och Annelie Drewsen är ansvarig projektledare tillsammans med Gunilla Lundgren. Gunilla Lundgren har skrivit en rad böcker och gjort många filmer om svensk natur. Våren 2016 var hon initiativtagare och delaktig i öppnandet av Barnens romska bibliotek i Rumänien. Hon är översatt till norska, danska, finska, tyska, engelska, nederländska, romska, rumänska, arabiska, och japanska. /p> Gunilla Lundgrens senaste bok är Rinkeby : världens torg i 50 år - Rinkebybor och Gunilla lundgren 1971-2021 (Dokument Press 2021).
|
Ledamöternas krönikor Vecka 1 2018 Nobel i Rinkeby för 29:e året av Gunilla Lundgren
"Rinkeby, en krigszon", säger några. Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens. Rinkeby är en plats där världen är nära, tänker jag. I samtalen med Rinkebys ungdomar möter jag krig, konflikter, miljökatastrofer, flyktingströmmar. Just därför är arbetet med Nobel i Rinkeby så viktigt, säger jag till dem. "Nobelpriset är ett internationellt pris, och ni växer upp i en internationell stadsdel. Era röster är viktiga!" I år fick jag god hjälp i min argumentation av Kazuo Ishiguro. "Att växa upp med flera kulturer och språk gör att man får ett dubbelseende", säger han: "Man lär sig se tillvaron från olika perspektiv." Vi arbetar hela hösten med projektet och vi studerar även Alfred Nobels liv och de andra Nobelprisen, så om litteraturpristagaren inte kommer till oss hyllar vi någon av de andra pristagarna. Vi läser också tidigare litteraturpristagare. I år har vi läst Pablo Neruda och Rabindranath Tagore eftersom det finns spansktalande och bengalitalande elever i klassen. När litteraturpriset tillkännages i mitten av oktober måste jag snabbt välja en bok som fjortonåringar kan ta till sig, i år var valet lätt, jag valde Never let me go. Några elever har hunnit läsa boken, andra har lyssnat, läst olika avsnitt och hört sammanfattningar. Det har varit en allvarlig, gripande läsning. I år kunde vi även se den fina filmatiseringen av Never let me go.
Genom de 29 åren har de flesta av litteraturpristagarna kommit till Rinkeby och tagit emot elevernas häfte och deras presentation av höstens arbete. Fakta: Nobel i Rinkeby är ett samarbete mellan Rinkebyskolan, Rinkeby bibliotek, Nobelmuseet och Lotta Silfverhielm (illustratör och formgivare) och Gunilla Lundgren (författare och projektledare). Framsidan på häftet Nobel i Rinkeby 2017. En sida ur häftet Nobel i Rinkeby 2017. En sida ur häftet Nobel i Rinkeby 2017.
|
||||||||
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |