![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() Foto: Kalle Magnusson ![]() Katarina von Bredow Stol nummer 4
Katarina von Bredow har skrivit böcker för barn och unga sedan 1991. I sina berättelser utforskar hon den unga människans vardag. Familjerelationer, det sociala spelet i skolan, vänskap och kärlek är återkommande teman. Bland Katarina von Bredows senaste böcker finns Var är Sara (Nypon, 2019), den tredje delen i den lättlästa serien om Hannes, och Hur kär får man bli?, (Nypon, 2019) en lättläst bearbetning av originalet som kom 2004. Katarinas egen sida. Katarinas sida hos Rabén & Sjögren. Katarinas sida hos Natur och Kultur. Katarinas sida hos Barnens bibliotek. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Ledamöternas krönikor Vecka 35 2019 ![]() Bara vanligt babbel ![]() av Katarina von Bredow Många ungdomsböcker innehåller mycket dialog. Det kanske till och med är ett av skälen till att jag skriver just ungdomsböcker; att det verkar helt okej att frossa ohejdat i människors pratande med varandra.
Om man inte forcerar fram samtalet - och inte faller för frestelsen att försöka peta in en massa faktainformation - är dialogen ett otroligt tacksamt sätt att låta karaktärerna ta form. Genom dialogen kan man visa hur de ser på sig själva och på varandra, hur de vill framstå och hur de framstår, deras förmåga eller oförmåga att säga vad de vill ha sagt, deras rädslor och drömmar och framför allt deras medvetna eller omedvetna strategier för att hantera allt det där som är livet.
Själv är jag dålig på att prata med folk. Med åren och genom alla möten med människor i jobbet och privat så har jag visserligen utvecklat en hyfsad förmåga att föra en någorlunda fungerande konversation, men den blir ofta som ett nybörjarkapitel i en språkkurs. Den fyller sin funktion men betyder inte så mycket. Jag är den där hopplösa sorten som står på minst en meters avstånd med armarna i kors över bröstet och säger "jodå tack, huvudet upp och fötterna ner" eller "jaha, nu verkar det som om hösten är här på allvar". När jag sitter med mitt manus och låter laddade repliker flöda mellan mina karaktärer undrar jag vad de har som jag saknar. Och hur de över huvud taget kan ha en förmåga som jag saknar? Fast det förstås; vi som hittar på kan ju hitta på vilka förmågor som helst. Det är ju en av alla saker som är så fantastiska med att skriva berättelser. Man behöver inte kunna trolla för att skriva ihop Harry Potter eller kunna flyga för att uppfinna Karlsson på taket. En del blir väldigt irriterade av att någon på bussen eller tåget pratar i mobilen. Inte jag. Det är ju gratis arbetsmaterial som strömmar ut. Vad handlar det om? Vad betyder upprördheten, det konstlade skrattet eller det lakoniska tonfallet? Jag tjuvlyssnar gärna även på hela samtal, till exempel mellan människor som sitter bakom mig. Eller mitt emot. Vad säger de, vad vill de säga och vad säger de egentligen? Det är kanske så jag gör när jag skriver också. Tjuvlyssnar på mina karaktärer. Scannar deras samtal i jakt på undertexten och blir frustrerad över deras ofta bristande förmåga att tolka varandra. Och ändå. Det är ju oftast där det till slut händer. I mötena och i samtalen. Så även i verkligheten, antar jag. Tur för mig att man kan föra samtal via tangentbordet också. Det är jag åtminstone bättre på.
|
![]() |
![]() | |
![]() © Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |