Åsa Lind Stol nr 8 Åsa Lind är född och uppväxt i norra Ångermanland, i en avlägsen tid när teven var svart-vit men berättelserna kring köksbordet desto färgrikare. Hon har alltid älskat böcker och är ständigt häpen över att hon idag kan kalla sig författare. Åsa Linds senaste bok är Födelsenattskalaset (Lilla Piratförlaget, 2020) som är illustrerad av Per Gustavsson. Åsas sida hos Raben & Sjögren |
Ledamöternas krönikor Vecka 39-42 2019 Text under arbete av Åsa Lind
Så här börjar det, det här är första kapitlet. Eller första snutten snarare. Den är ju så kort.
Den där saxen fick hon av sin mormor i Hemsele när hon fyllde sex år. Hon bodde där i långa perioder. Sattes på bussen, skickades dit. Eller rymde dit, det hände också. Nu bor hon i stan, i ett tegelhus i tre våningar med tolv lägenheter, just där gator blir landsväg skogen tar vid. Men älven nedanför huset är densamma och fortfarande klipper hon intrikata stjärnor och långa girlander av figurer, precis som i mormorsköket i de somnlösa sommarnätterna.
Jaha! Och sen då? I vilken ordning ska jag lägga orden? Jag tvekar, vet ni. Tvekar fast jag kan den här berättelsen, vet allt om textens jag och hennes snåriga familjehistoria, det där trassliga livet som blev henne givet - för man väljer ju inte sin familj, eller hur? Det är sorgligt men jag får inte bli känslosam, inte så det märks i hennes röst. Jag måste lita på henne när hon säger: "Det är inte synd om mig, kom ihåg det". Ja, jag vet allt om henne. Berättelsen har ringlat i många år. Det har växt och skalats ner. Jag har ägnat mig åt kill your darlings och ändå behållit somligt jag gärna skulle slippa, men som måste vara kvar. Som att huset där hon bor är väg att glida ner i älven. Alltså, det är väldigt knöligt att ha ett hus på glid i texten! Tjäle, lerjord, murbruk; mina anteckningar är som från en grundkurs i byggteknik. Men eftersom det inte finns något kausalt samband mellan lättskriven text och bra text, så jag segar mig framåt, ett ord i taget. Försöker skilja vettig egenkritik från den flyktbenägenhet som kan dölja sig bakom tills synes lysande idéer, som att skriva om allt i tredje person, eller ännu radikalare: Att strunta i alltihop! Lämna henne! Nej, herregud. Det går väl inte? Eller borde jag? Skriva något annat i stället? Är det verkligen klokt att ägna så här jäkla mycket tid åt en berättelse som bjuder så mycket motstånd?
Nej, jag kan inte överge henne. Hon känner djup för och med henne. Hon måste få berätta sin historia till slut och jag ser fram emot hennes grande finale, hennes trotsiga avslut - åh, det gnistrar! Det dånar! - ja; dit vill jag komma. Till slutet. Men vad är det jag skriver? Något hållbart? Läsbart? Roman eller novell? Eller något helt annat? Nej, vet ni, den här gången är jag inte riktigt säker. Och kan bara hoppas att den osäkerheten är en slags kvalitet.
|
||||||||
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |