Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter Krönikor 17 Skäl för barnboken Eldsjälspriset Gillar-diplomet Information in English

Om Svenska Barnboksakademin
linje
Sekretariat
linje
Stadgar
linje
Sponsorer
linje
Kontakta oss
linje

Svenska Barnboksakademin

Svenska Barnboksakademins syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Barnboksakademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt "Eldsjälspris". I Svenska Barnboksakademin sitter arton författare och illustratörer, som arbetar med barn- och ungdomsböcker.

Svenska Barnboksakademin instiftades 26 maj 1989 på Skärholmens bibliotek i sydvästra Stockholm. Initiativtagare var barnbibliotekarien Monica Alpsten och barnbibliotekskonsulenten Harriette Söderblom. Bakom idén att starta en Barnboksakademi fanns något så handfast som ett bord. Det stod ursprungligen på Stockholms allra första barn- och ungdomsbibliotek, som startade sin verksamhet redan 1911. Så småningom uppgick det legendariska barnbiblioteket i Stockholms stadsbibliotek, som stod färdigt 1928.

Bordet hamnade så småningom i Skärholmen. Till bordet hör 18 stolar, exakta kopior av de som ursprungligen fanns runt det. Under årens lopp har barnboksförfattare och barnboksillustratörer, som framträtt på biblioteket, skrivit sina namn på undersidan av dessa stolar. Så föddes tanken på att bilda en barnboksakademi ”med säte och stämma i Skärholmen”. En bättre plats att sammanträda vid än det gamla bordet, som sett så många barn och böcker genom åren, kan man knappast hitta.


Välkommen hit!


Ledamöter
2020-2021

1. Ann-Helén Laestadius

2. Mårten Sandén

3. Marcus-Gunnar Pettersson

4. Sara Bergmark Elfgren

5. Matilda Ruta

6. Maria Jönsson

7. vakant

8. Åsa Lind

9. Sofia Falkenhem

10. Lisa Bjärbo

11. Linda Bondestam

12. vakant

13. Katarina Kuick

14. Ingrid Olsson

15. Petrus Dahlin

16. vakant

17. Jens Ahlbom

18. Johanna Lindbäck
linje
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2020 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
Adress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek) eller 08-508 309 70 (sekretariatet) Pg: 66014-2