Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter Krönikor 17 Skäl för barnboken Gillar-diplomet Om Svenska Barnboksakademin Information in English
Eldsjälspriset
linje
Eldsjälspristagare
genom åren:

2023 Eric Haraldsson och Yulia Vasylenko
2022 Anne-Marie Körling
2021 Pia Carlsson
2020 Arina Stoenescu
2019 Susanna Ekström
2018 Nadja Kandrusevitj-Sjidlovskaja
2017 Ulla Rhedin
2016 Elisabet Reslegård
2015 Ylva Mårtens
2014 Tor Svae
2013 Nina Suatan och Helena Eriksson Berhan
2012 Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg
2011 Siv Widerberg
2010 Kalle Güettler
2009 Pich Proeung
2008 Marianne von Baumgarten-Lindberg
2007 Mona Henning
2006 Bertil R Widerberg
2005 Katarina Dorbell
2004 Margareta Dahlström
2003 Barbro Bolonassos
2002 Agneta Ewards
2001 Lerna Kjersén Edman
2000 Ing-Marie Holmfeldt
1999 Mikael Strandberg, Birgitta Fransson och Kjell Hanseklint
1998 Birgitta Alleklev, Ingrid Olsson och Lisbeth LIndvall
1997 Edbo-skolans bibliotek
1996 Skolexemplet Markaryd
1995 Ulla Lundberg
1994 Gun Qvarzell
1993 Kjell Andersson och Rosel Hauptman
1992 Margareta Norlin
1991 Birgitta Kvarnström
1990 Gunilla Lundgren



Eldsjälspriset 2012

Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg

Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg mottar Eldsjälspriset 2012
Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg

Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris för 2012 tilldelas Mona-Lenah Nordberg och Christina Neu för deras fantastiska arbete som projektledare för Bokbryggan i Karlstad .

Bokbryggan har sedan 1986 bedrivit ett språkfrämjande arbete i förskolor och skolor i Karlstad. Målsättningen är att stimulera barnens språkutveckling genom att väcka intresse för böcker, det skrivna språket och för det egna läs- och skrivlärandet. Man vill också ge barnen en känslomässig upplevelse av och anknytning till litteratur. Dessutom erbjuder Bokbryggan inspiration och fördjupade kunskaper för deltagande pedagoger genom workshops och föreläsningar.

På ett imponerande sätt lyckas Bokbryggan förena bredd och djup med förnyelse och ett aldrig sviktande engagemang - med det läsande och skapande barnet i centrum. Under årens lopp har man nått tiotusentals barn och ungdomar, ett stort antal pedagoger och andra vuxna i barnens närhet. Man har byggt broar mellan skolors alla stadier och vidare till institutioner som muséer och högskolor. Med boken som utgångspunkt bereds plats för snart sagt alla konstformer inom Bokbryggan. För en barnbok kan inte bara läsas - den kan också dramatiseras, dansas, ge näring till skrivarverkstäder och konstutställningar. Att allt detta sker inom en kommunal budget hoppas vi kan tjäna som sporre och inspiration för andra kommuner i landet.

Alla som haft förmånen att på nära håll ta del av Bokbryggan kan omöjligt tänka på den erfarenheten utan att le stort och bli varma i våra hjärtan. Så mycket läsglädje till så många barn! Och för det tackar vi särskilt eldsjälarna Mona-Lenah Nordberg, Barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstads kommun och Christina Neu, Stadsbiblioteket, Kultur- och fritidsförvaltningen, Karlstads kommun.

Här följer Mona-Lenahs och Christinas tal vid prisutdelningen:

Ledamöter i Barnboksakademin

Christina och jag känner oss hedrade, stolta och mycket glada över att ni i Barnboksakademin har beslutat att tilldela oss Eldsjälspriset 2012 för vårt arbete med Bokbryggan i Karlstad. Genom att ge oss priset har ni lyft fram Bokbryggans arbete - att på ett roligt och lustfyllt sätt stimulera barns språkutveckling, intresse för böcker och det skrivna språket. Att få ett pris för Bokbryggan som ligger oss så varmt om hjärtat och som vi brinner för är helt fantastiskt.

Priset betyder mycket för oss personligen, men också för alla pedagoger som arbetar med Bokbryggan.

Detta läsår firar Bokbryggan 25-årsjubileum och det ger en extra guldkant åt vårt jubileum att få ett så fint pris som Eldsjälspriset. Under dessa 25 år som arbetet pågått har ungefär 18 000 barn deltagit i Bokbryggan och ungefär lika många böcker har köpts in.

Vad ger då Bokbryggan barn och pedagoger i Karlstad?

  • Barnen mellan 5-8 år, som deltar i Bokbryggan får varje läsår möta en ny bok som de läser och arbetar med. Det är viktigt att barnen får äga en egen bok som man läser och fördjupar sig i förskolan och skolan och som man sedan får ta med sig hem.
  • Genom Bokbryggans arbetssätt inspireras både barn och pedagoger. Böckerna upplevs mer levande genom det kreativa arbetet och barnen får lust att läsa och skriva mer, som är positivt för deras språk- och läsförståelse.
  • Våra pedagoger får utökade kunskaper och större medvetenhet om barnlitteratur och får lära känna olika författare, illustratörer och deras böcker. Utifrån innehållet i böckerna får pedagogerna också fortbildning i t.ex. skapande ämnen, teknik och naturvetenskap.
  • En framgångsfaktor för Bokbryggans arbete är att vi i Karlstad tar tillvara olika kompetenser och kunskaper genom att flera förvaltningar samarbetar.
  • En förutsättning för Bokbryggans arbete är alla våra fantastiska pedagoger i förskola och skola som arbetar med stort engagemang och intresse år efter år. Viktigt för Bokbryggan är också samarbetet med lärare och elever vid Sundstadsgymnasiets estetprogram som medverkar vid Bokbryggans avslutningar i maj varje år. Vi är mycket imponerade över deras arbete. Vi vill också nämna våra kollegor och chefer på våra respektive förvaltningar som stöttar oss i arbetet med Bokbryggan.

    Att ni i Barnboksakademin uppmärksammat Bokbryggan kommer att öppna nya dörrar för oss . Det är vi övertygade om och vi hoppas att vårt språkfrämjande arbete kan bli till inspiration för andra. Eldsjälspriset sporrar oss och ger glöd att fortsatta arbetet med Bokbryggan. Jag och Christina säger ett stort och varmt tack till er alla.

     


    linje
    © Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
    Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
    Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen
    Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2