Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter Krönikor 17 Skäl för barnboken Gillar-diplomet Om Svenska Barnboksakademin Information in English
Eldsjälspriset
linje
Eldsjälspristagare
genom åren:

2023 Eric Haraldsson och Yulia Vasylenko
2022 Anne-Marie Körling
2021 Pia Carlsson
2020 Arina Stoenescu
2019 Susanna Ekström
2018 Nadja Kandrusevitj-Sjidlovskaja
2017 Ulla Rhedin
2016 Elisabet Reslegård
2015 Ylva Mårtens
2014 Tor Svae
2013 Nina Suatan och Helena Eriksson Berhan
2012 Christina Neu och Mona-Lenah Nordberg
2011 Siv Widerberg
2010 Kalle Güettler
2009 Pich Proeung
2008 Marianne von Baumgarten-Lindberg
2007 Mona Henning
2006 Bertil R Widerberg
2005 Katarina Dorbell
2004 Margareta Dahlström
2003 Barbro Bolonassos
2002 Agneta Ewards
2001 Lerna Kjersén Edman
2000 Ing-Marie Holmfeldt
1999 Mikael Strandberg, Birgitta Fransson och Kjell Hanseklint
1998 Birgitta Alleklev, Ingrid Olsson och Lisbeth LIndvall
1997 Edbo-skolans bibliotek
1996 Skolexemplet Markaryd
1995 Ulla Lundberg
1994 Gun Qvarzell
1993 Kjell Andersson och Rosel Hauptman
1992 Margareta Norlin
1991 Birgitta Kvarnström
1990 Gunilla LundgrenEldsjälspriset 2023

Eric Haraldsson och Yulia Vasylenko


Eric Haraldsson. Foto: privat

Yulia Vasylenko. Foto: privat

Eric Haraldsson är en skolbibliotekarie som gör ovärderlig skillnad för många. Inte bara sprider han läslust bland eleverna på Ringsbergskolan i Växjö – han delar också frikostigt med sig av sin kompetens och sina erfarenheter långt utanför skolans väggar. Vad kan ett skolbibliotek vara? Vad kan litteratur betyda? Jo, allt och oändligt mycket. Det är vad Eric Haraldsson på ett inspirerande sätt förmedlar. Han är en mycket värdig mottagare av Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris 2023.

Eric Haraldsson (född 1984) är skolbibliotekarie på Ringsbergskolan i Växjö, som bland annat fått utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”. I sitt dagliga arbete gör Eric Haraldsson en ovärderlig insats för skolans alla elever. Med stor kompetens och kreativitet möter han barnen på precis rätt nivå i samtal om källkritik, lässtrategier, digitala verktyg och inte minst litteratur. Den lust till läsning han sprider i klassrum och korridorer är påtaglig!

Men hans läsfrämjande arbete sträcker sig också långt utanför Ringsbergskolans väggar. Eric Haraldsson föreläser, ordnar studiebesök, delar med sig av sina erfarenheter och sprider sina kunskaper i många olika kanaler, både nationellt och internationellt. År 2021 utsågs han av regeringen till representant i det nyinstiftade Läsrådet, ett rådgivande organ under Kulturrådet.

Vad kan ett skolbibliotek vara? Hur mycket kan det betyda? Jo, allt och lite till – det är vad Eric Haraldsson på ett engagerande och kunnigt sätt förmedlar. Han är en sann inspiratör och en mycket värdig mottagare av Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris 2023.

Yulia Vasylenko är bibliotekarie vid barnbiblioteket i Donetsk i Ukraina, och med ett outtröttligt engagemang arbetar hon för att ge barn och ungdomar tillgång till böcker och läsning även under de svåraste omständigheter. Sedan barn- och ungdomsbiblioteket i Mariupol totalförstörts under den ryska belägringen har Yulia Vasylenko genom konceptet ”Ett bibliotek i en resväska” med påhittighet och envishet fortsatt att bedriva biblioteksverksamhet genom internet och sociala medier. För sin ambition att ge barn- och ungdomar möjlighet att fortsätta läsa, fantisera, drömma och skapa även under brinnande krig får Yulia Vasylenko Eldsjälspriset 2023.

Yulia Vasylenko var ansvarig för Donetsk-regionens barn- och ungdomsbibliotek i Mariupol, Ukraina, åren 2018 - 2022. Redan 2014 hade biblioteken i den ockuperade Donetsk-regionen i östra Ukraina tvingats stänga och istället etablerades detta nya bibliotek i Mariupol. Yulia Vasylenko lyckades – från början helt ensam, men så småningom med allt fler medarbetare - med ihärdighet införskaffa ekonomiska medel till biblioteket och på bara drygt tre år byggdes en fungerande biblioteksverksamhet upp från i stort sett ingenting. Vid början av 2022 arbetade ett 40-tal personer i det moderna och välutrustade biblioteket och där fanns 50 000 böcker och teknisk utrustning som besökarna kunde använda. Biblioteket i Mariupol hade då blivit en populär plats för barn och unga att besöka eftersom de där kunde undslippa den krigets vardag som de levt i sedan 2014. Våren 2022 belägrades Mariupol av ryska trupper och staden utsattes för kraftig beskjutning. Biblioteket med alla dess resurser totalförstördes.

Numera bedriver Yulia Vasylenko och hennes kollegor biblioteksverksamheten i exil från det fria Ukraina. De kallar Donetsk-biblioteken för ”Ett bibliotek i en resväska” – allt som finns kvar av biblioteket i Mariupol kan i praktiken nämligen rymmas i en resväska! Med uppfinningsförmåga och modern teknik har Yulia Vasylenko och den övriga bibliotekspersonalen etablerat en verksamhet som till stor del bedrivs på internet med exempelvis tävlingar, utmaningar, möten, samtal, bokpresentationer och andra interaktiva evenemang. Men den virtuella resväskan växer samtidigt och antar konkret form genom att böcker skänks för att kunna användas vid återuppbyggnaden av det raserade biblioteket.

Sedan den ryska invasionen inleddes har mer än 400 bibliotek helt eller delvis förstörts i Ukraina. Men även de bibliotek som finns kvar i landet är utsatta för stora påfrestningar. På grund av risken för robotattacker tillåts endast ett begränsat antal besökare åt gången eller så tvingas biblioteken hålla helt stängt. Biblioteken lider naturligtvis också av det faktum att samhällets resurser måste riktas mot mer akuta åtaganden. I ett land som har drabbats av krig är det dock av yttersta vikt för barn att kunna se att en annan värld är möjlig, att de kan ta del av läsning som stimulerar fantasin och att de ges möjlighet att drömma. Yulia Vasylenko fortsätter med stort engagemang att ge barn och ungdomar i Ukraina denna möjlighet.

Mer info:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100010338644269 https://www.facebook.com/hashtag/library_in_a_suitcase

 


linje
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2