![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() Gunilla Lundgren Foto: Malcolm Jacobson Hedersledamot Gunilla Lundgren skrev sin första bok Maritza en zigenarflicka (år 1972) i samarbete med tre romska tonårsflickor i Rinkeby. Hon har stannat i Rinkeby och är nu författare och medarbetare till sextio böcker. Många är flerspråkiga, och nitton av dem är skrivna i samarbete med romer. (Hon har även, tillsammans med Kerstin Gidfors, arbetat med skrivprojekt i Sydafrika som lett till böcker och utställningar bland annat om Nelson Mandela.) I mer än 30 år var hon ansvarig för arbetet med att Nobelpristagarna i litteratur kommer till Rinkeby bibliotek. Sedan två år tillbaka är arbetet utvidgat, nu deltar även Tensta och Annelie Drewsen är ansvarig projektledare tillsammans med Gunilla Lundgren. Gunilla Lundgren har skrivit en rad böcker och gjort många filmer om svensk natur. Våren 2016 var hon initiativtagare och delaktig i öppnandet av Barnens romska bibliotek i Rumänien. Hon är översatt till norska, danska, finska, tyska, engelska, nederländska, romska, rumänska, arabiska, och japanska. /p> Gunilla Lundgrens senaste bok är Rinkeby : världens torg i 50 år - Rinkebybor och Gunilla lundgren 1971-2021 (Dokument Press 2021).
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Ledamöternas krönikor Vecka 6-7 2015 ![]() Böcker kan göra skillnad ![]() av Gunilla Lundgren I ett vackert naturområde vid Sundby Gård och sjön Orlången i Huddinge ligger Litografiska Museet-Grudes Ateljé & Stenhuggeri. Där pågår, just nu, en sevärd utställning Det kunde varit vi om EU-migranter och utsatthet. Fem serietecknare och illustratörer ställer ut litografiska bilder där hela intäkten från bild-och bokförsäljningen kommer gå till Stockholms Stadsmissions Crossroads-verksamhet. En av utställarna är Sara Olausson som ställer ut bilderna från sin seriebok Felicia.
En dag förra hösten tog Sara Olaussons liv en ny vändning. Hon var på väg med sin lille son till Liljeholmen när de passerade en romsk kvinna som satt på trottoaren och tiggde. Den femårige sonen stannade till, böjde sig ner och tog den sittande kvinnans plastmugg. "Jag vill ha så här mycket pengar!" sa han och tittade i plastmuggen. Sara Olausson blev generad och uppmanade sonen att genast ställa tillbaka muggen. Men den romska kvinnan log vänligt, tog en femkrona ur muggen och gav den lille pojken att köpa "icecream" för. Den här händelsen ledde till att Sara Olausson började prata med den unga kvinnan, lärde sig att hon heter Felicia och en vänskap började sakta växa mellan de två kvinnorna. De pratade först med gester och med hjälp av översättningsfunktionen i mobilen, men alltmer med ord, Sara lärde sig lite rumänska och Felicia lärde sig lite svenska. De fick även hjälp av en rumänsk-svenska som tolkade, snart blev de en liten vänskapstrio: Felicia, Sara och Arina, tre kvinnor med olika liv men med en vilja till förståelse för varandra. Efter ett tag startade Sara Facebook- gruppen Det kunde varit jag och lyckades samla in så mycket pengar att Felicia och hennes man kunde bygga sig ett bättre hus i den lilla byn Jupanesti i Rumänien där de lämnat sin lilla dotter hos mormor. Förra året gav Sara Olausson ut seriealbumet Felicia som berättar om Felicias uppväxt och de svårigheter som gjorde att hon tvingades ta sig till Sverige. Det är ett tunt seriehäfte, bara på 16 sidor, men det är mycket välgjort och tänkvärt. I bokens efterord står att målet med boken är att sprida kunskap och ändra på fördomar som finns på båda sidor. Tio procent från försäljningen av serieboken går oavkortat till stöd för att tiggare ska kunna lämna gatan och få meningsfulla sätt att försörja sig själva och sina familjer.
Utställningen på Litografiska Museet-Grudes Ateljé & Stenhuggeri pågår fram till 22 februari och är väl värd ett besök. Initiativtagare till projektet, Arina Stoenescu, är född och uppvuxen i Rumänien. Söndagen 22 februari klockan 13.00 kommer Arina Stoenescu berätta om sina möten med romska EU-migranter i Sverige och Rumänien tillsammans med serietecknarna Sara Olausson och Joanna Hellgren.
Den 27 januari, på Förintelsens Minnesdag, började även försäljningen av seriehäftet Sofia Z-4515 som gatutidning både i Sverige och i Norge. Boken skrev jag tillsammans med Sofia Taikon, tecknare är Amanda Eriksson. Sofia Taikon överlevde Auschwitz. Nu är hon död och kan inte berätta längre, men att boken om hennes liv finns och säljs av romer skulle säkert ha förvånat henne och gjort henne mycket nöjd.
|
![]() |
![]() | |
![]() © Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |