![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() Niklas Krog Ledamot 2007-2020 Niklas Krog är en evig dagdrömmare som på vuxna dagar hittade ett sätt att få ur sig alla historier - han förvandlar dem till böcker. Det har blivit historiska romaner om allt från Alexander den store till korstågen och en serie med tjocka fantasyböcker. Niklas skriver böcker han själv vill läsa, med mycket spänning och dramatik. Några av Niklas Krogs senaste böcker är I öknens hjärta(Nypon 2019), den sista delen i den lättlästa fantasyserien Berättelsen om hjälmen och Slutet, den fristående avslutande delen i serien om Turk och Ayla. Niklas webbplats Niklas sida på Barnens bibliotek Niklas sida hos B Wahlströms bokförlag |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Ledamöternas krönikor Vecka 4 2019 ![]() Sociala medier och våra unga ![]() av Niklas Krog
Det här är ingen rolig krönika att skriva. Den handlar om ett nytt samhällsfenomen och statistiken är skrämmande. I USA drabbades var femte ung kvinna i åldersspannet 12-17 år av minst en stor depression under 2017. År 2010 rörde det sig om vart tionde ung kvinna. Ökningen är för stor för att kunna ignoreras. (Unga män i samma ålder har också en ökning, men inte lika markant.) Siffror från sjukhus i England visar på 68% ökning av unga tonårsflickor som kommer till akuten med självskador, jämfört med 2009. I USA har självmorden för tonårsflickor ökat med 82% de senaste tio åren.
Uppenbarligen får något i dagens samhälle unga kvinnor att må väldigt mycket sämre än de har gjort tidigare. Ingen vet exakt vad orsaken är, men ett tydligt mönster går att urskilja. Omkring år 2010 fick smartphones brett genomslag i vårt samhälle. Och med smartphones kom sociala medier. Facebook, Instagram, Snapchat och en mängd annat följde med telefonerna in i våra ungdomars liv. Det blev möjligt att lägga upp bilder på sig själv, jämföra sig med andra och räkna likes. Fokus på utseende växte, framför allt hos de yngsta användarna som tidigare varit besparade från sådant. Sociala medier ökade också möjligheterna interagera med andra dygnet runt, en sorts oavbrutet pågående samtal - eller mobbning - som hackar upp sömnen för just dem som behöver sömnen mest. Nästan alla tonåringar sover idag på tok för lite. Med största säkerhet är det effekterna av sociala medier vi nu ser i statistiken över hur unga kvinnor mår. Unga kvinnor drabbas hårdast eftersom de generellt använder sociala medier för att umgås, med allt vad det innebär, medan unga killar spelar och porrsurfar, vilket inte skickar de unga killarna till sjukhus i samma utsträckning. Inte för att killarna på något sätt skulle vara mindre beroende. Så här storslaget firade Kanadas juniorlandslag att de just vunnit junior-VM i hockey häromåret:
Vad kan göras? Jag har sett förslag på en strikt åldersgräns för sociala medier. Unga människors hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att kunna hantera bombardemanget de utsätts för. Instagram och andra program är dessutom designade för att skapa beroende. Flera programutvecklare tillåter inte sina egna barn använda sociala medier. En av dem - Camath Palihapitiya, Facebook - har bett om ursäkt för skadan han anser sig ha åsamkat världen, med orden: "Sociala medier sliter sönder samhället." Palihapitiya lade till: "Jag använder inte skiten [sociala medier] och jag tillåter inte mina barn att använda skiten heller. Alla måste nu bestämma hur mycket av ert intellektuella oberoende ni är villiga att ge upp." Smartphones är en fantastisk uppfinning, men vi behöver lära oss hantera dem. Ett steg i rätt riktning vore att ta bort telefonen från våra ungdomars sovrum. Våra vuxna sovrum också, om jag ska vara ärlig. Ingen sover avslappnat med telefonen - en portal till alla människor, all kunskap och all galenskap i hela världen - intill sig.
Källor:
|
![]() |
![]() | |
![]() © Copyright Svenska Barnboksakademin 2023 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |