Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter 17 Skäl för barnboken Eldsjälspriset Gillar-diplomet Om Svenska Barnboksakademin Information in English

Katarina Kuick

Katarina Kuick

Stol nr 13

Allmän barnboksarbetare, brukar Katarina Kuick kalla sig. Hon har jobbat på bokförlag och i bokhandel. Hon översätter barn- och ungdomsromaner. Och hon är författare. Hon skriver både för mindre och större barn, både fakta och fiktion. Under ett författarbesök i en femteklass räckte en flicka upp handen: "Du verkar gilla att skriva om sånt som gör dig upprörd." Hon hade väldigt rätt.

Katarinas senaste bok är Läs : boken för dig som vill börja läsa (Rabén & Sjögren 2023) med illustrationer av Sanna Borell, Hedvig Häggman-Sund och David Henson.

Katarinas sida hos Rabén & Sjögren.

Ledamöternas krönikor
Vecka 1 2016

Genrehyllor, symbolpluppar eller gammal hederlig bokstavsordning?

av Katarina Kuick

Åsa Linds tidigare krönika här på Barnboksakademins sida ledde till en DN-artikel som i sin tur ledde till ett visst debatterande bland bibliotekarier, författare och läsare (samt föräldrar till läsare) på sociala medier. Jag spinner vidare på samma tema. Är det bra eller dåligt att sortera bibliotekets böcker utifrån innehåll? Just när det gäller etiketten "svårt och sorgligt" tycks många vara överens med Åsa Lind om att det kanske inte var helt lyckat. Men hur är det med andra, mindre värdeladdade indelningar, som Hästar, Fantasy eller Skräck?

Det starkaste argumentet för att bryta ut vissa delar av de skönlitterära (barn)böckerna, istället för att låta dem stå i strikt bokstavsordning, är som en bibliotekarie skriver, att det blir "lättare för dem [låntagarna] att hitta böcker som de gillar, om vi sätter ihop böcker med liknande innehåll med varandra."

Och så kan det säkert vara. I alla fall om man är en läsare som bara vill läsa om just vampyrer eller kärlek eller hästar-det-är-synd-om eller vad det nu kan vara. Och det är ju ofta så barnen frågar när de söker böcker. "Har ni nåt om motocross?" Eller dans eller skateboard eller vad de nu har för fritidsintressen. Men jag som är en van läsare söker sällan böcker utifrån ämnet. Jag har lärt mig att mitt fotbollsintresse inte är någon garanti för att jag gillar alla romaner i fotbollsmiljö.

Kanske är jag bara gammaldags och konservativ, men det är alltså något som skaver i mig när jag ser de där genre-hyllorna. Det är nästan som att de luras, tänker jag. Förutom att de lurar mig (eller de unga låntagarna) att tro att jag ska gilla en bok bara för att den handlar om ett visst ämne, så lurar de oss också att tro att en bok bara handlar om en sak. Fotboll eller hästar eller vampyrer. När de i själva verket kan handla om flera saker på en gång. Arne Norlins och Andreas Palmaers böcker om Tove och Noel, Fans-serien, handlar om fotboll, både sån man tittar på och sån man spelar själv. Men de handlar också - minst lika mycket, om inte mer - om känslor och relationer, om spirande kärlek, familjerelationer, lojalitet och svek och moraliska dilemman.

Jag funderar på hur det varit om de där genrehyllorna funnits på de bibliotek som jag besökte som ung på 70-talet. Och jag tror faktiskt att de hade begränsat mig som läsare. Jag var ingen hästtjej, och de hästböcker från Wahlströms förlag som jag lånat av hästälskande kompisar blev jag inte särskilt förtjust i. Så hade det funnits en särskild hästbokshylla på "mina" bibliotek hade jag troligen inte botaniserat där. Och därmed gått miste om läsupplevelser som Nan Ingers Natt med häst och Marie-Louise Wallins Tovan, böcker jag gillade, trots att de handlade om hästar.

Det var nämligen inte själva hästarna som gjorde att jag läste dem, hästarna var mest ett slags rekvisita och stallet en miljö där delar av historierna råkade utspela sig. Det som lockade var istället personporträtten, relationerna, tankarna. Fast ännu mer tror jag det var en språkbehandling, en författarröst, som fångade mig. Det var bra böcker helt enkelt. Av bra författare.

Ja, ofta valde jag böcker efter författare. Det vill säga om jag hittade en bok som jag gillade lånade jag sedan i princip allt av den författaren. Vilket ju var enkelt, eftersom det bara var att gå till det ställe i hyllan där jag hade hittat den förra boken. Men hade jag, som främst gillade realism, hittat Maria Gripes Glasblåsarns barn om den stått på fantasy och inte bredvid Nattpappan? Eller Gunnel Lindes Jag är en varulvsunge om den inte stått bredvid Den vita stenen? Hans-Eric Hellbergs underbart skruvade Men mars är kall och blåsig hade jag definitivt missat om den stått på någon (för mig) obskyr hylla för sci-fi och rymdäventyr.

Med andra ord: För mig hade de där genrehyllorna troligen varit begränsande. Och jag tänker att de kanske kan vara det i dag också. Kanske hindrar de lika mycket som de hjälper? Finns det inte en risk att man stänger in både böcker och läsare i fack?

Bortsett från risken att reducera en bok till att bara handla om en sak, så har vi ju också frågan om vad man i så fall ska reducera den till. Och vem som bestämmer det. Skulle Tovan som jag nämnde ovan hamna bland hästböckerna eller på kärlekshyllan? Eller kanske på en speciell HBTQ-hylla, eftersom det är en tjej som huvudpersonen Ingeborg är kär i? Skulle fler läsare hitta den då? Eller färre?

Och hur gör man med en bok som Petter Lidbecks Bäst i laget, som såg ut som en fotbollsbok, men i själva verket var en förklädd kärleksroman. (Om det är ett medvetet trick av författare och förlag vet jag inte, men nog får man en känsla av att "någon" velat få idrottsboksläsande killar att bredda sitt läsande.) Ska man som bibliotekarie spela med och ställa den bland idrottsböckerna eller köra med öppna kort och klistra dit ett avslöjande hjärta på ryggen?

Man kan förstås ställa olika exemplar av samma titel på flera hyllor, som en bibliotekarie föreslår. Men det funkar ju bara så länge man har flera ex av titeln i fråga. En annan lösning är att strunta i genrehyllor och istället märka böckerna med symboler på ryggarna. På så vis kan ett författarskap stå samlat och en bok förses med flera symbolpluppar, så att det blir tydligt att den rymmer många olika teman.

Men min största invändning är nog detta att man både genom genrehyllorna och symbolplupparna lägger för mycket fokus på en boks yttre handling och miljö.

Lurar vi inte in de unga läsarna i en återvändsgränd när vi stödjer deras tänkande om att en boks ämne är dess viktigaste egenskap? När det i själva verket oftast är helt andra kvaliteter som gör att vi uppskattar en bok eller inte. En författarröst, en klang, en språklig rytm eller ett specifikt tonfall. Eller människoskildringen, klivet in i en annan människas hjärna, oavsett om det är en fotbollsspelare eller en dressyrryttare. Kanske är det den dramaturgiska uppbyggnaden som gör boken? Berättarrösten? Tilltalet?

Jag kommer att tänka på en förtvivlad mamma som kom in i den bokhandel där jag jobbade. Problemet var att sonen, en 11-åring, inte ville läsa. Eller snarare, han ville läsa, men det var näst intill omöjligt att hitta böcker som han gillade. Jag frågade förstås, som man gör, om hon visste vad han hade läst? Jo, tre böcker hade han läst alldeles själv. Och gillat. (De han inte gillade läste han aldrig ut.) FC Stjärnan av Arne Norlin var den första, varpå jag styrde stegen mot andra fotbollsböcker. Men hon hejdade mig innan jag hann fram till hyllan. "Vi har redan försökt", sa hon uppgivet, "det funkar inte".

Nähä, vad mer hade han läst, då? undrade jag. "Robinson Crusoe", blev svaret. Inte någon komplett, obearbetad utgåva, men heller inte Bylocks superkorta variant, utan en lagom lång, ungdomsanpassad utgåva. Jag kände mig rätt brydd. FC Stjärnan och Robinson Crusoe? En rolig, jargongartad, drastisk nutidshistoria om en kille och hans kompisar som startar ett fotbollslag. Och en flera hundra år gammal bok om en snusförnuftig mans strävanden på en öde ö. Vad var den gemensamma nämnaren här?

Tyvärr minns jag inte längre vilken den tredje boken var. För det var nämligen när mamman nämnde den titeln som bitarna föll på plats. Det var varken fotboll eller öde öar som var grejen. Det som var gemensamt för de tre böcker den här killen hade läst och gillat var att de alla tre hade en tydlig jagberättare! Och tyvärr minns jag inte heller vilken bok som mamman till slut gick hem med, men en jagberättare hade den, och jag minns att hon kom tillbaka några veckor senare och berättade att boken hade gått hem.

Vad vill jag då säga med denna lilla anekdot? Tja, kanske att det kan finnas helt andra indelningar än de mer uppenbara. Att det kanske är berättarperspektiv vi ska sortera efter, om vi nu ska bryta ut olika grupper av böcker? Korta eller långa meningar...? Ingående miljöbeskrivningar eller mycket dialog...?

Eller också vill jag bara säga att det aldrig är särskilt lätt, det där att hitta rätt bok till rätt barn. Att nyckeln ofta är något annat än pluppar och genre-hyllor, nämligen kunnig personal.

En annan sak man som rådgivare ska ha i åtanke är att man tyvärr inte alltid kan lita på att den låntagare som säger att den vill läsa om fotboll eller hästar egentligen vet vad den talar om. Det kanske bara råkar vara det enda den har att hålla sig till? Den kanske själv inte har upptäckt att det var författarrösten eller berättarperspektivet som var grejen?

Och apropå det kan jag inte undanhålla er ännu en anekdot ur verkliga livet, nämligen den om flickan som kom och frågade efter en rolig bok. Eftersom det här biblioteket inte hade någon speciell humorhylla (och tur var nog det), så frågade bibliotekarien vilken som var den senaste roliga bok hon hade läst. "Godnatt, Misterr Tom", blev svaret. Och för er som inte har läst eller känner till Michelle Magorians numera klassiska roman så kan jag berätta att det är en av de sorgligaste böcker jag läst, jag gråter ofelbart varje gång jag läser om den, på flera olika ställen. Så, när en 10-12-åring säger att en bok är rolig behöver det inte betyda att man skrattar åt den, det kan lika gärna betyda att det var en njutning att läsa den. Svårt och sorgligt och alldeles, alldeles underbart, liksom.

 

 

Dela

 

 


Tidigare krönikor
2021

v47: Gunilla Lundgren
Ett tittskåp till Abdulrazak Gurnah, 2021 års Nobelpristagare i litteratur

v19: Svenska Barnboksakademin
8 tankar och en bild om coronans inverkan på arbetet

v5-18: Katarina Kuick
Gestaltning
2020

v51: Gunilla Lundgren
Nobelpriset i Rinkeby - Tensta 2020

v50: Petrus Dahlin
Alla mina älskade barn

v49: Katarina Kuick
Bästa adventskalendern

v46-48: Maria Jönsson
Lämna - Låna - Gå!

v41-45: Åsa Lind
Upp till kamp. Igen. Och hela tiden.

v39-40: Mårten Sandén
En förtrollad värld

v37-38: Ann-Helén Laestadius
Den livsomvälvande läsningen

v36: Katarina Kuick
Sommar, relationskunskap och skönlitteratur i skolan

v34-35: Johanna Lindbäck
"Vad blir du inspirerad av?"

v29-33: Håkan Jaensson
Tvinga dem att läsa om barn

v28: Jens Ahlbom
Goda föresatser

v23-27: Lisa Bjärbo
Önskas: Vattenok, Finnes: Sjal

v19-22: Emma Virke
En svår vår

v17-18: Håkan Jaensson
Ibland är det en lycka att skriva

v13-16: Håkan Jaensson
Barn är en riskgrupp

v11-12: Ylva Karlsson
Ordringar

v9-10: Katarina von Bredow
Var börjar en berättelse?

v7-8: Mårten Sandén
Vem pratar om barnböcker?

v4-6: Ann-Helén Laestadius
Att bli sedd

v1-3: Gunilla Lundgren
Det bästa på hela veckan
2019

v52: Jens Ahlbom
God jul

v51: Petrus Dahlin
Jag känner en pojke

v49-50: Jujja Wieslander
Is och matematik

v48: Katarina Kuick
Recensionsbehov

v47: Ingrid Olsson
Lyssna på barnen!

v44-46: Lisa Bjärbo
Rakt in i pissråttecentrat

v43: Johan Unenge
"Strög! Ska vi kööla lite?"

v39-42: Åsa Lind
Text under arbete

v37-38: Håkan Jaensson
Köpa sig fri - en kalasbra idé?

v36: Ylva Karlsson
Samhörighetsskap

v35: Katarina von Bredow
Bara vanligt babbel

v34: Niklas Krog
Älskade huvudpersoner

v33: Johan Unenge
Handlingslitteratur eller tillståndslitteratur?

v27-32: Mårten Sandén
IRSCL Congress 2019

v24-26: Christina Björk, Gunilla Lundgren med flera
Värna demokratins skattkammare - rädda biblioteken!

v23: Jens Ahlbom
Klimatet - en radiodialog

v22: Svenska Barnboksakademin
Svenska Barnboksakademin 30 år

v21: Joanna Hellgren
Spara inte på biblioteken!

v19-20: Christina Björk
Barnens romska bibliotek i Bukarest har fyllt tre år

v16-18: Ingrid Olsson
Ett stort litet ögonblick

v14-15: Katarina Kuick
Jag blir så trött

v12-13: Katarina von Bredow
Vad är det vi inte har råd med?

v11: Johan Unenge
Det missvisande biblioteket

v10: Annika Holm
Hans Erik Engqvist

v9: Åsa Lind
Makten över biblioteken

v6-8: Håkan Jaensson
Barnen som SVT glömde

v5: Ylva Karlsson
Jag vill inte skriva den här krönikan

v4: Niklas Krog
Sociala medier och våra unga

v3: Johan Unenge
Den hemtrevliga apokalyptiska zombien

v1-2: Mårten Sandén
Att berätta sagor eller ljuga
2018

v51-52: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby för 30:e året

v50: Sara Lundberg
Rapport från Nordiska Rådets prisutdelning

v49: Per Gustavsson
Författarporträtt

v48: Jujja Wieslander
En ny slags moralism?

v47: Jens Ahlbom
Tänk som ett barn!

v46: Petrus Dahlin
Vilken modul gick du på när du var liten?

v44-45: Håkan Jaensson
Vem är din bästis? Om du har någon?

v43: Per Gustavsson
Finn felet

v41-42: Katarina von Bredow
Mellanrum

v39-40: Katarina Kuick
Kvalitet

v38: Annika Holm
Sven Wernström

v35-37: Johan Unenge
Fantasiresistens

v34: Christina Björk
Det hänger på hålen

v32-33: Åsa Lind
Språkmagi

v30-31: Håkan Jaensson
Full kontroll - och ett lik som lever

v28-29: Jujja Wieslander
Är vi framme?

v25-27: Niklas Krog
Frihet

v23-24: Ylva Karlsson
"Det barnet är som jag"

v20-22: Mårten Sandén
Om kvalitet

v18-19: Per Gustavsson
Jag älskar skräck

v17: Håkan Jaensson
Böcker till barnen!

v14-16: Jujja Wieslander
I brevens tid II - arbete pågår?

v13: Jens Ahlbom
Boktipset

v12: Petrus Dahlin
"Esther is dead..."

v9-11: Ingrid Olsson
Tankar om tröst

v8: Håkan Jaensson
Måste man skrika åt barnen?

v7: Katarina Kuick
Ord, bord, mord - en översättares vedermödor

v3-6: Johan Unenge
Vända blad

v2: Håkan Jaensson
Om skam - och en bok som inte finns

v1: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby för 29:e året
2017

v51: Jujja Wieslander
I alla djävlars namn

v50: Niklas Krog
Putsa på en bajskorv

v49: Ylva Karlsson
Andningshål

v47-48: Martin Widmark
Barnsalongen

v46: Christina Björk och Annika Holm
Vi saknar Inga

v45: Mårten Sancén
Tal till Sveriges rektorer (om jag fick hålla ett nytt)

v44: Åsa Lind
Att bli författare

v43: Håkan Jaensson
Den totala egentiden

v42: Jens Ahlbom
En bild i tiden

v41: Sara Gimbergsson
Äntligen höst!

v40: Petrus Dahlin
"Varför svär de i dina böcker?"

v38-39: Emma Virke
Om att öppna idékranen

v37: Johan Unenge
Bokstavligt talat

v35-36: Sofia Nordin
Lärandet och skammen

v34: Katarina Kuick
Det eviga boksamtalet

v25-33: Christina Björk och Annika Holm
Ulf Stark

v24: Åsa Lind
Själva språket

v22-23: Niklas Krog
Tre bortglömda män som räddade Europa

v21: Ylva Karlsson
Ingen pedagog är en ö

v20: Martin Widmark
Snoppen och snippan förstås - men annars?

v18-19: Mårten Sandén
Vem lär sig något av en barnbok?

v17: Per Gustavsson
Min far

v15-16: Jujja Wieslander
Dagar och nätter i Minsk

v14: Jens Ahlbom
Sanning eller resistens

v13: Håkan Jaensson
Bamse och dummerhonungen

v11-12: Sara Gimbergsson
Att läsa en bok är som att öppna dörren till ny värld

v8-10: Katarina Kuick
Vad är grejen med Skam?

v6-7: Sofia Nordin
Lathund för författarförhör

v3-5: Åsa Lind
Att bli en läsare

v2: Håkan Jaensson
Finns det liv finns det hopp. Eller...?

v1: Niklas Krog
Hjärnstark
2016

v51-52: Ylva Karlsson
Ju kortare desto svårare

v49-50: Martin Widmark
Skotta igen klyftan

v47-48: Mårten Sandén
Så ser inte hjältar ut

v46: Per Gustavsson
Om kvalitet

v45: Gunilla Lundgren
Nobel i Världens by

v44: Jujja Wieslander
Ingen redig ko

v43: Jens Ahlbom
Tänkaretankar

v41-42: Johanna Thydell
"Nu när även vuxna läser ungdomsböcker..."

v40: Sara Gimbergsson
Bokmalar och läslöss

v39: Katarina Kuick
Charmiga felstavningar?

v38: Emma Virke
Att könsbestämma sin karaktär eller inte

v37: Håkan Jaensson
Det bidde en tumme - tack ändå

v34-36: Johan Unenge
Vad vi tänkte med Läslov

v32-33: Per Gustavsson
Tankar om morgonen 20160809

v30-31: Åsa Lind
Själva budskapet

v26-29: Sara Gimbergsson
Skön sommar

v23-25: Martin Widmark
Livet som en bokhandel

v22: Mårten Sandén
Vanföreställningar om barnboken

v21: Jujja Wieslander
De viktigaste frågorna

v20: Jens Ahlbom
Välkommen - kanske!

v19: Katarina Kuick
Humor, det är knepigt det!

v18: Gunilla Lundgren
Det blev inte en bokhylla - det blev ett bibliotek

v17: Pernilla Stalfelt
Vad är egentligen en barnbok?

v16: Per Nilsson
Prinsessan och jag

v15: Sara Gimbergsson
Böcker är hus där vi bor, berättelser är vägar där vi möts

v12-14: Mårten Melin
Från min soffa

v11: Sofia Nordin
Fjortisar och könsroller

v10: Johan Unenge
Det är inte lätt att vara vuxen vit manlig medelklassförfattare

v9: Åsa Lind
På guldvågen

v8: Håkan Jaensson
Elsa och hönshjärnorna

v7: Niklas Krog
Läs, för i helvete!

v6: Jonathan Lindström och Stina Wirsén
Världen är full av sägner och sagor

v5: Martin Widmark
Ängsligt

v3-4: Mårten Sandén
Geten och Bach-fugan

v2: Per Gustavsson
Läs bilderböcker - fast (eller just för att) du är vuxen

v1: Katarina Kuick
Genrehyllor, symbolpluppar eller gammal hederlig bokstavsordning?
2015

v51-53: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2015

v50: Christina Björk och Annika Holm
Lennart Hellsing

v49: Jujja Wieslander
Tankar första december

v48: Katarina Kuick & Sara Gimbergsson
Läseplats och läsarkatt

v47: Mårten Melin
Inspiration från nära håll

v46: Sofia Nordin
Om vår förtjusning i det sorgliga

v45: Gunilla Lundgren
En reseskildring

v44: Håkan Jaensson
En liten, liten skandal

v43: Håkan Jaensson
Barn, gamla och robotar

v42: Christina Björk
Nobelprisextra - PS till krönikan vecka 19, 2015

v41: Åsa Lind
Kategoriskt underligt

v39-40: Niklas Krog
Show me the money!

v38: Jonathan Lindström
Sagosälar

v37: Håkan Jaensson
Ett barn - av många

v36: Martin Widmark & Stina Wirsén
Var kommer historierna ifrån?

v35: Gunilla Lundgren
Janusz Korczak och barnets rätt till respekt

v34: Mårten Sandén
Sanningen om skolbesök

v33: Per Gustavsson
Det fjärde skälet för barnboken

v32: Jujja Wieslander
Har författare semester?

v29-31: Sara Gimbergsson
Sommarläsning

v26-28: Katarina Kuick
Vådan av fett oäkta ordval

v25: Mårten Melin
På riktigt

v24: Sofia Nordin
Det skrivna språket är mitt modersmål

v23: Johan Unenge
Dataspelen är emot mig

v21-22: Åsa LInd
Sommaröppet på bibblan, tack

v20: Håkan Jaensson
Tillbaka till framtiden

v19: Christina Björk
Vem har hört talas om Modianos Catherine Certitude?

v18: Niklas Krog
Jag skäms

v17: Martin Widmark
Det måste bli om barnböcker

v16: Gunilla Lundgren
PRAESA får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2015

v15: Mårten Sandén
En påsk

v14: Per Gustavsson
Det tredje skälet för barnboken

v13: Jujja Wieslander
Mitt hus när jag var en unge

v12: Jens Ahlbom
Det andra skälet för barnboken

v10-11: Katarina Kuick
Ensamt flockdjur?

v9: Mårten Melin
Något har gått förlorat

v8: Sofia Nordin
Inte tänka

v6-7: Gunilla Lundgren
Böcker kan göra skillnad

v5: Åsa Lind
Texas och rättvisan

v4: Håkan Jaensson
I kvinnornas värld

v3: Niklas Krog
Lätt är trist

v1-2: Jonathan Lindström
Bronsålderssagor
2014

v52: Mårten Sandén
Ett barnlitterärt Kyotoprotokoll

v51: Katarina Kieri
Har du mycket kontakt med barn?

v50: Per Gustavsson
Det första skälet för barnboken

v49: Jujja Wieslander
Novembermörker

v48: Jens Ahlbom
Barn i grupp

v47: Gunilla Lundgren
Älskade bibliotek

v46: Håkan Jaensson
Ett Babel åt barnen

v45: Martin Widmark
Fel färg på båten

v44: Sofia Nordin
Ansvar eller moralkakor

v43: Katarina Kuick
Ekorrar och tunnelbanor - en fråga om identifikation

v42: Mårten Melin
När boken får vingar

v40-41: Johan Unenge
Behövs nya barnböcker?

v39: Gunilla Lundgren
Lyssna på Barnens Romanpris i Sveriges Radio

v38: Åsa Lind
Nu, efter valet

v37: Håkan Jaensson
Jag bryr mig i alla fall lite om barnen

v36: Niklas Krog
Fantasi is the shit

v35: Jonathan Lindström
Skriftligt och muntligt, historia och sägen, Snorre och Lydia

v33-34: Christina Björk
Kära Tove, den 9 augusti

v32: Martin Widmark
I tillvarons hängmatta

v30-31: Mårten Sandén
Sommaren då jag blev en svag läsare

v29: Per Gustavsson
Vilket rikt land vi har!

v24-28: Katarina Kuick
Leka krig

v23: Svenska Barnboksakademin
Barbro Lindgren

v22: Mårten Melin
Läs boken, se... filmen?!

v21: Sofia Nordin
Vårt behov av pinnar och stenar

v20: Jujja Wieslander och Jens Ahlbom
Eldsjälspristagaren 2014 Tor Svae

v18-19: Gunilla Lundgren
Ska vi berätta det för barnen?

v17: Johan Unenge
Rätt ska vara rätt- även när det blir fel?

v16: Åsa Lind
Nödvändigt ordnördigt

v15: Håkan Jaensson
Ligg lågt, lille vän

v14: Jonathan Lindström
Nordens första barnbokskritiker

v13: Martin Widmark
Ett författardilemma

v12: Niklas Krog
På besök i den svenska skolan

v11: Per Gustavsson
Varför gör jag barnböcker?

v10: Jujja Wieslander
Det första regnet

v9: Jens Ahlbom
Var framtiden bättre förr?

v8: Ulf Nilsson
Vem är min läsare? Vilka är det som lyssnar?

v7: Anna Bengtsson
En fanfar för bilderboken

v6: Katarina Kuick
Idén till en barnbok föds... kanske

v5: Mårten Melin
Serier är också (barn)litteratur

v3: Sofia Nordin
Författaren som magiker eller textarbetare

v2: Johan Unenge
Skriva som det borde vara eller som det är
2013

v52: Åsa Lind
Barnen och politiken

v51: Håkan Jaensson
Barnen, borta i bruset

v50: Niklas Krog
En solskenshistoria

v49: Jonathan Lindström
Sverigedemokraterna och barnen

v48: Martin Widmark
Vi kanske vinner matchen

v47: Mårten Sandén
Verkligt förtrollade platser

v46: Per Gustavsson
Var kommer alla idéer ifrån?

v45: Mårten Melin
Plats för de nya böckerna

v44: Åsa Lind
Att lära sig språk

v43: Sofia Nordin
Finns det lämpliga eller olämpliga ungdomsböcker?

v42: Jujja Wieslander
Mina sju förtrollade bröder

v41: Niklas Krog
Kvinnor läser om känslor, män läser om andra världskriget

v40: Johan Unenge
Allting handlar om yta - liten yta

v39: Jonathan Lindström
Bibeln och barnboken

v38: Mårten Melin
Om snusk i barnböcker

v37: Per Gustavsson
Kvalitet som kommunikation och känsla

v36: Ulf Nilsson
Alltid redo att inviga...

v35: Anna Bengtsson
Bilder av historien

v34: Martin Widmark
Barn är inte så "dumma" som de låter

v33: Åsa Lind
Regler om trehjulingars användande

v31-32: Håkan Jaensson
Att produktutveckla barnen

v30: Åsa Lind
Asimov och jag

v29: Jujja Wieslander
Sagotanten

v28: Mårten Melin
En dikt kan säga mer än tusen bilder

v27: Mårten Sandén
Kan paddan bli en prins? Del 2

v26: Mårten Sandén
Kan paddan bli en prins? Del 1

v25: Niklas Krog
Introvert

v24: Per Gustavsson
Jag har alltid älskat skräck

v23: Anna Bengtsson
Om ALMA-vinnaren Isol

v22: Jujja Wieslander
Måste man ha bra minne för att bli författare?

v21: Åsa LInd
Samtal om skrivkonsten

v19-20: Ulf Nilsson
Svenska Barnappsakademin?

v18: Håkan Jaensson
De goda exemplen

v17: Jens Ahlbom
Om dinosaurier och surfplattor

v16: Mårten Sandén
Hur många barndomar kan vi offra?

v15: Niklas Krog
Berättelser som en del av BNP

v14: Anna Bengtsson
Mitt favoritämne - bilderböcker

v13: Åsa Lind
...men kan det bli en bok?

v12: Jonathan Lindström
Skolpiltens plåga

v11: Håkan Jaensson
Låt dem få ha sina hemligheter

v10: Jujja Wieslander
Smältvatten

v9: Per Gustavsson
Glädjen i att stjäla

v8: Niklas Krog
Det perfekta arbetsrummet

v7: Ulf Nilsson
Berättelser om människor på gatan

v6: Åsa Lind
Var börjar freden?

v4: Anna Bengtsson
Tankar om barnnivå i bilderböcker

v3: Ann Forslind
En splittrad bild

v2: Håkan Jaensson
Nostalgi med problem
2012

v52: Mårten Sandén
Det gyllene mellanstadiet

v51: Håkan Jaensson
När jag fick pris

v50: Christina Björk
I brevens tid - ett PS

v49: Jujja Wieslander
Nog nu! och Ulf Nilsson
Stina, Joanna och Oivvio

v48: Katarina Kuick
Tankar om August

v47: Jujja Wieslander
I brevens tid

v46: Anna Bengtsson
Angående barnbokskritik

v45: Jonathan Lindström
Giftsvampar

v44: Åsa Lind
Författaren vaknar

v43: Ann Forslind
Bilder och böcker för barn

v42: Ulf Nilsson
Författare eller bilförsäljare...

v41: Jujja Wieslander
Drabbad av PBD?

v40: Per Gustavsson
Jag gillar boklådor

v39: Katarina Kuick
Samtal i det lilla rummet

v38: Mårten Sandén
Ursäkta, var är hyllan för svårläst?

v37: Niklas Krog
Skriva tillsammans

v36: Jens Ahlbom
Man måste ha ett riktigt jobb

v35: Anna Bengtsson
Naturmysterium

v34: Åsa Lind
Men hallå, det finns ju en lag!

v28-33: Jujja Wieslander
Sommarläsning

v27: Anna Bengtsson
Doppresenter

v26: Håkan Jaensson
Det barnen kan bättre än vi

v25: Jonathan Lindström
Människan är barnsligast

v24: Anna Bengtsson
Barnbokssajt efterlyses

v23: Jujja Wieslander
En god stund

v22: Håkan Jaensson
Dagisbarnen och prinsessan

v21: Åsa Lind
Är det nu det händer?

v19: Ulf Nilsson
Jag älskar Karlstad!

v17: Jujja Wieslander & Jens Ahlbom
Lejonbruden

v16: Jens Ahlbom
Det kom ett brev från förlaget

v14: Ulf Nilsson
"TED - ideas worth spreading"

v13: Anna Bengtsson
Tur vi har Astrid Lindgren

v12: Håkan Jaensson
B-a-r-n-p-e-r-s-p-e-k-t-i-v-e-t

v11: Ulf Nilsson
Välkommen in i vår trädgård

v9: Åsa Lind
Akademisk konferens

v8: Jujja Wieslander
En brevväxling

v7: Niklas Krog
Släpväskor

v6: Anna Bengtsson
I serien "workshops"

v5: Annika Holm
Häromveckan mötte jag en gammal ungdomsidol

v4: Håkan Jaensson
Barnsligheten åt barnen

v3: Svenska Barnboksakademin
Rädda Palatset

v2: Jujja Wieslander
Nu är det 2012 - om milstolpar och centimeterpinnar

v1: Jonathan Lindström
Lars Laelius och Sveriges första barnbok

2011

v52: Johan Unenge
Bok eller dataspel i julklapp?

v51: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 3

v49: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 2

v48: Åsa Lind
Böcker, vänner, minnen

v47: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2011, del 1

v46: Jens Ahlbom
Sammanträdet

v45: Jujja Wieslander
Förädling medels översättning

v44: Ylva Karlsson
Ett rum att finnas i

v43: Ulf Nilsson
Hur en workshop kan gå till

v42: Anna Bengtsson
Vi som gör barnböcker vet att också möss är människor

v41: Gunilla Lundgren
En författares arbetsdag

v40: Mikael Engström
Angagerad - alltså stavas det så?

v39: Johan Unenge
Näthat - en som hatar nätet

v38: Åsa Lind
Med stöd av lagen

v37: Håkan Jaensson
Det verbala våldsmonopolet

v35: Håkan Jaensson
De små bröderna, just nu, just här

v34: Christina Björk
Nu blev jag förvånad igen (med replik från Ulf Nilsson)

v33: Ulf Nilsson
Rapport från en förskola

v31: Jonathan Lindström
Odygdsmakaren

v28: Johan Unenge
Sommarlov

v27: Jens Ahlbom
En trevlig hobby

v26: Anna Bengtsson
Bildfunderingar

v25: Jujja Wieslander
I en skog av dahlior

v24: Christina Björk
Jag är mycket förvånad

v23: Håkan Jaensson
Om boktitlarnas makt

v22: Ann Forslind
Bild i världsklass

v21: Christina Björk
Vår enda länk - Mumin

v20: Anna Bengtsson
Förslag till bilderboksserie med kommersiell potential

v19: Sven Nordqvist
Ordlösa samtal

v18: Jens Ahlbom
Språket i vägen/vägen till språket

v16: Ulf Nilsson & Eva Eriksson
Plötsligt händer det...

v15: Jujja Wieslander & Sven Nordqvist
Författare eller kontorsslav?

v14: Stefan Casta
Om växelbruk

v13: Håkan Jaensson & Eva Lindström
Hur mycket ska barnen orka?

v12: Ylva Karlsson
En sorts författare

v11: Åsa Lind
En annan sorts författare

v10: Anna Bengtsson
Uppdraget genderproblematik

v9: Christina Björk
Människan och berättelsen... och de stackars aporna

v8: Åsa Lind
Leve, leve VLMF!

v6: Jujja Wieslander
Förflutenhetens trygghet - om att skriva saga eller film

v5: Annika Holm
Ja, Ulf, men...

v4: Ulf Nilsson
Vi får väl snart stödja vuxenkulturen!

v3: Niklas Krog
Faran med att bli populär

v2: Jujja Wieslander
Farmor och rutavdraget

v1: Mikael Engström
Varför jag helst bor i en berättelse

2010

v51: Jens Ahlbom
Mmm... I'm lovin' it

v50: Sven Nordqvist
Man saknar ord

v49: Håkan Jaensson
Fråga barnen? Nja...

v48: Christina Björk
Vad har läsarna med böckerna att göra?

v47: Jujja Wieslander
Didi, Didi, en sång!

v46: Ulf Nilsson
Proppar

v45: Gunilla Lundgren
Nobel i Rinkeby 2010

v44: Åsa Lind
Utanför fiktionen

v43: Johan Unenge
Hur ritar man en skurk?

v42: Anna Bengtsson
Barnböcker vidgar världen

v40: Katarina Kieri
Müsli och marängsviss

linje
© Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen
Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2