Svenska Barnboksakademin
Navigering
Nyheter / Startsidan Ledamöter 17 Skäl för barnboken Eldsjälspriset Gillar-diplomet Om Svenska Barnboksakademin Information in English

Christina Björk
Foto: Cato Lein

Christina Björk

Hedersledamot

Christina Björk var redaktör för barnsidan Barnens Nyheter i Dagens Nyheter 1975-1980. Hon har arbetat med barnprogram på TV och gjort flera filmer för barn och vuxna. Ända sedan debuten 1974 har Christina Björk skildrat verkligheten genom nyfikna barns ögon. Hennes böcker förenar fakta med fantasi på ett helt eget, lekfullt sätt. Christina Björk var ledamot i Svenska Barnboksakademin 1989-1999 och dess ordförande under flera år.

Christina Björks senaste bok är Riddare och drakar med illustrationer av Eva Eriksson, Rabén & Sjögren 2013

Christina Björks sida hos bokförlaget Rabén & Sjögren

Linnea i målarens trädgård

 

&Gunilla Lundgren

Gunilla Lundgren
Foto: Malcolm Jacobson

Hedersledamot

Gunilla Lundgren skrev sin första bok Maritza en zigenarflicka (år 1972) i samarbete med tre romska tonårsflickor i Rinkeby. Hon har stannat i Rinkeby och är nu författare och medarbetare till sextio böcker. Många är flerspråkiga, och nitton av dem är skrivna i samarbete med romer. (Hon har även, tillsammans med Kerstin Gidfors, arbetat med skrivprojekt i Sydafrika som lett till böcker och utställningar bland annat om Nelson Mandela.) Sedan 30 år leder hon arbetet med att Nobelpristagarna i litteratur kommer till Rinkeby bibliotek för att ta emot en vacker skrift, skriven och tecknad av Rinkebys 14-åringar.

Gunilla Lundgren har skrivit en rad böcker och gjort många filmer om svensk natur. Våren 2016 var hon initiativtagare och delaktig i öppnandet av Barnens romska bibliotek i Rumänien. Hon är översatt till norska, danska, finska, tyska, engelska, nederländska, romska, rumänska, arabiska, och japanska. /p>

Gunilla Lundgrens senaste böcker är Glad Påsk! (ERG Förlag & Pionier Press 2019) i samarbete med Barnens Romska skrivarklubb i Rinkeby och illustrerad av Amanda Eriksson, och fotoboken Tiggare kan ingen vara : romska kvinnor i fyra generationer i samarbete med Jeanette Olsson (Dokument Press 2019). Båda böckerna är tvåspråkiga på svenska och romska.

Gunilla Lundgrens webbsida

Ledamöternas krönikor
Vecka 24-26 2019

Värna demokratins skattkammare - rädda biblioteken!

av Kajsa Andersson, Lena Bergman, Christina Björk, Eva Gunnarskog, Gunilla Lundgren, Marianne Melin Åström, Charlotte Skawonius och Åsa Örnberg (alla med mångårig yrkeserfarenhet inom kultur, vård och omsorg)

Denna artikel är tidigare publicerad i Dagens ETC 2019-06-04


12 maj 2019 hölls en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Privatpersoner, bibliotekspersonal samt representanter från många organisationer protesterade mot de nedskärningar i kulturbudgeten som Stockholms stad beslutat om och som i hög grad drabbar biblioteken.

Hur räknar kulturborgarrådet Jonas Naddebo? Stockholms ekonomi är inte alls på fallrepet. Vi har kollat stadens budget för 2018. Biblioteken är inga svarta hål.

 Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Söndagen den 12 maj demonstrerade hundratals stockholmare på Sergels torg mot nedskärningarna i Stockholms stadsbiblioteks budget. Synd att stadens nya kulturborgarråd, centerpartisten Jonas Naddebo, inte var på plats. Då hade han fått veta vilken betydelse våra folkbibliotek har för demokrati, jämlikhet och integration i Stockholms stad.

Starkt oroade och upprörda hade vi tidigare skrivit brev till honom. Folkbiblioteken är idag en av de få samhälleliga institutioner som är öppna för alla, där vi gratis får gå in, läsa och låna utan att köpa något. Vi påpekade att biblioteken spelar en avgörande roll i barns och vuxnas liv.

Här ett par exempel: Alla barn i Stockholms förskoleklasser har fått komma till sitt lokala bibliotek och bekanta sig med det, fått ett eget lånekort och en bok. För många barn har det varit deras första alldeles egna bok. Och alla fjärdeklassare har inbjudits till boksamtal. På så vis har barn med föräldrar som inte kan svenska eller kanske inte ens kan läsa fått tillgång till litteraturen.

Biblioteken blir allt viktigare i ett samhälle där starka krafter förstärker ojämlikheten mellan stadens olika delar. Där är folkbiblioteket hjärtat och centrum för möten mellan människor och olika kulturer. Biblioteken har även fått i uppdrag att hjälpa medborgarna att hitta en väg in i samhället och dess myndigheter.

I vårt brev påpekade vi också att de föreslagna nedskärningarna i bibliotekens budget utgör en mycket liten del av stadens samlade budget, men att de kan få stora följder.

Vi fick svar genom Jonas Naddebos biträdande borgarrådssekreterare Alice Vestlin. Hon skriver att staden tvingats till en omställning av biblioteken för att stoppa skenande kostnadsökningar, och att den förra majoriteten ständigt fick skjuta till mer pengar, pengar som aldrig nådde bibliotekens besökare utan fick täppa till kostnadshål som ignorerats.

Alice Vestlin skriver vidare att det finns allvarliga orosmoln kring stadens höga skuldsättning, nettokostnader och sjunkande solidaritet (vi tror att hon kanske menar "soliditet" snarare än "solidaritet").

Men vi ser i den samlade bedömningen av stadens årsredovisning att den uppfyller kraven för en god ekonomisk hushållning under 2018. Nämnderna har generellt god budgethållning och redovisar ett samlat överskott på 375 miljoner kronor, varav kulturnämnden står för en miljon.

Så vitt vi förstår, efter att ha gått igenom stadens årsredovisning och budgetuppföljning från 2018, så tillförde den förra majoriteten förvisso mer pengar för att bredda bibliotekens verksamheter. Vilket också ledde till fler besökare. Ett nytt bibliotek öppnades i Östberga.

Så argumenten för nedskärningarna håller inte.

Men den politiska viljan verkar saknas, viljan att värna biblioteken med sitt viktiga grundläggande demokratiska uppdrag. Tala om sjunkande solidaritet...

Vi är inte främmande för att verksamheter måste kunna förändras och utvecklas efter nya behov. Men vi tycker det är märkligt att starta en omorganisation med kraftiga nedskärningar i ett läge där staden växer och behoven därmed ökar. I stället för en kreativ process med personalen har man nu skapat stress och oro. Bibliotekens höga hyror borde bekämpas på annat sätt.

Och när vi läser Leonidas Aretakis intervju med Jonas Naddebo (DN 9 maj) blir vi än mer oroade. Där säger han att kulturen ska "bredda sin finansiering, det vill säga samarbeta med näringslivet." Är det bibliotekens privatisering han siktar mot? "Mer kommers i kulturen" är en annan målsättning han uttalar där. Liksom att från Jonas Naddebos tidigare jobb på Skanska vet han "vilka värden vinstdrivande aktörer lägger vikt vid".

Till sist citerar vi Leonidas Aretakis DN-kommentar (29 april): "Biblioteken är demokratins bultande hjärta och har starkt folkligt stöd. Platserna blir allt färre där vi inte främst är kunder utan medborgare."

 

Några av följderna av Stockholm stadsbiblioteks nya budget:

 • Var tionde bibliotekarie måste sägas upp
 • Bibliotekarierna blir mer bundna vid lånediskarna
 • Vikariat ställs in
 • Extra personal får sluta
 • Minskad tid till samhällsservice
 • Färre eller inga författarbesök
 • Språkcaféer för nyanlända hotas
 • Hjälp med läxläsning hotas
 • Färre eller inga läse- och skrivarcirklar
 • Bok-kollo på sommaren hotas
 • Obligatorisk inbjudan till alla förskoleklasser avskaffas.
 • Slut med inbjudan till alla fjärdeklassare
 •  

   

  Dela


  Tidigare krönikor
  2019

  v47: Ingrid Olsson
  Lyssna på barnen!

  v44-46: Lisa Bjärbo
  Rakt in i pissråttecentrat

  v43: Johan Unenge
  "Strög! Ska vi kööla lite?"

  v39-42: Åsa Lind
  Text under arbete

  v37-38: Håkan Jaensson
  Köpa sig fri - en kalasbra idé?

  v36: Ylva Karlsson
  Samhörighetsskap

  v35: Katarina von Bredow
  Bara vanligt babbel

  v34: Niklas Krog
  Älskade huvudpersoner

  v33: Johan Unenge
  Handlingslitteratur eller tillståndslitteratur?

  v27-32: Mårten Sandén
  IRSCL Congress 2019

  v24-26: Christina Björk, Gunilla Lundgren med flera
  Värna demokratins skattkammare - rädda biblioteken!

  v23: Jens Ahlbom
  Klimatet - en radiodialog

  v22: Svenska Barnboksakademin
  Svenska Barnboksakademin 30 år

  v21: Joanna Hellgren
  Spara inte på biblioteken!

  v19-20: Christina Björk
  Barnens romska bibliotek i Bukarest har fyllt tre år

  v16-18: Ingrid Olsson
  Ett stort litet ögonblick

  v14-15: Katarina Kuick
  Jag blir så trött

  v12-13: Katarina von Bredow
  Vad är det vi inte har råd med?

  v11: Johan Unenge
  Det missvisande biblioteket

  v10: Annika Holm
  Hans Erik Engqvist

  v9: Åsa Lind
  Makten över biblioteken

  v6-8: Håkan Jaensson
  Barnen som SVT glömde

  v5: Ylva Karlsson
  Jag vill inte skriva den här krönikan

  v4: Niklas Krog
  Sociala medier och våra unga

  v3: Johan Unenge
  Den hemtrevliga apokalyptiska zombien

  v1-2: Mårten Sandén
  Att berätta sagor eller ljuga
  2018

  v51-52: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby för 30:e året

  v50: Sara Lundberg
  Rapport från Nordiska Rådets prisutdelning

  v49: Per Gustavsson
  Författarporträtt

  v48: Jujja Wieslander
  En ny slags moralism?

  v47: Jens Ahlbom
  Tänk som ett barn!

  v46: Petrus Dahlin
  Vilken modul gick du på när du var liten?

  v44-45: Håkan Jaensson
  Vem är din bästis? Om du har någon?

  v43: Per Gustavsson
  Finn felet

  v41-42: Katarina von Bredow
  Mellanrum

  v39-40: Katarina Kuick
  Kvalitet

  v38: Annika Holm
  Sven Wernström

  v35-37: Johan Unenge
  Fantasiresistens

  v34: Christina Björk
  Det hänger på hålen

  v32-33: Åsa Lind
  Språkmagi

  v30-31: Håkan Jaensson
  Full kontroll - och ett lik som lever

  v28-29: Jujja Wieslander
  Är vi framme?

  v25-27: Niklas Krog
  Frihet

  v23-24: Ylva Karlsson
  "Det barnet är som jag"

  v20-22: Mårten Sandén
  Om kvalitet

  v18-19: Per Gustavsson
  Jag älskar skräck

  v17: Håkan Jaensson
  Böcker till barnen!

  v14-16: Jujja Wieslander
  I brevens tid II - arbete pågår?

  v13: Jens Ahlbom
  Boktipset

  v12: Petrus Dahlin
  "Esther is dead..."

  v9-11: Ingrid Olsson
  Tankar om tröst

  v8: Håkan Jaensson
  Måste man skrika åt barnen?

  v7: Katarina Kuick
  Ord, bord, mord - en översättares vedermödor

  v3-6: Johan Unenge
  Vända blad

  v2: Håkan Jaensson
  Om skam - och en bok som inte finns

  v1: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby för 29:e året
  2017

  v51: Jujja Wieslander
  I alla djävlars namn

  v50: Niklas Krog
  Putsa på en bajskorv

  v49: Ylva Karlsson
  Andningshål

  v47-48: Martin Widmark
  Barnsalongen

  v46: Christina Björk och Annika Holm
  Vi saknar Inga

  v45: Mårten Sancén
  Tal till Sveriges rektorer (om jag fick hålla ett nytt)

  v44: Åsa Lind
  Att bli författare

  v43: Håkan Jaensson
  Den totala egentiden

  v42: Jens Ahlbom
  En bild i tiden

  v41: Sara Gimbergsson
  Äntligen höst!

  v40: Petrus Dahlin
  "Varför svär de i dina böcker?"

  v38-39: Emma Virke
  Om att öppna idékranen

  v37: Johan Unenge
  Bokstavligt talat

  v35-36: Sofia Nordin
  Lärandet och skammen

  v34: Katarina Kuick
  Det eviga boksamtalet

  v25-33: Christina Björk och Annika Holm
  Ulf Stark

  v24: Åsa Lind
  Själva språket

  v22-23: Niklas Krog
  Tre bortglömda män som räddade Europa

  v21: Ylva Karlsson
  Ingen pedagog är en ö

  v20: Martin Widmark
  Snoppen och snippan förstås - men annars?

  v18-19: Mårten Sandén
  Vem lär sig något av en barnbok?

  v17: Per Gustavsson
  Min far

  v15-16: Jujja Wieslander
  Dagar och nätter i Minsk

  v14: Jens Ahlbom
  Sanning eller resistens

  v13: Håkan Jaensson
  Bamse och dummerhonungen

  v11-12: Sara Gimbergsson
  Att läsa en bok är som att öppna dörren till ny värld

  v8-10: Katarina Kuick
  Vad är grejen med Skam?

  v6-7: Sofia Nordin
  Lathund för författarförhör

  v3-5: Åsa Lind
  Att bli en läsare

  v2: Håkan Jaensson
  Finns det liv finns det hopp. Eller...?

  v1: Niklas Krog
  Hjärnstark
  2016

  v51-52: Ylva Karlsson
  Ju kortare desto svårare

  v49-50: Martin Widmark
  Skotta igen klyftan

  v47-48: Mårten Sandén
  Så ser inte hjältar ut

  v46: Per Gustavsson
  Om kvalitet

  v45: Gunilla Lundgren
  Nobel i Världens by

  v44: Jujja Wieslander
  Ingen redig ko

  v43: Jens Ahlbom
  Tänkaretankar

  v41-42: Johanna Thydell
  "Nu när även vuxna läser ungdomsböcker..."

  v40: Sara Gimbergsson
  Bokmalar och läslöss

  v39: Katarina Kuick
  Charmiga felstavningar?

  v38: Emma Virke
  Att könsbestämma sin karaktär eller inte

  v37: Håkan Jaensson
  Det bidde en tumme - tack ändå

  v34-36: Johan Unenge
  Vad vi tänkte med Läslov

  v32-33: Per Gustavsson
  Tankar om morgonen 20160809

  v30-31: Åsa Lind
  Själva budskapet

  v26-29: Sara Gimbergsson
  Skön sommar

  v23-25: Martin Widmark
  Livet som en bokhandel

  v22: Mårten Sandén
  Vanföreställningar om barnboken

  v21: Jujja Wieslander
  De viktigaste frågorna

  v20: Jens Ahlbom
  Välkommen - kanske!

  v19: Katarina Kuick
  Humor, det är knepigt det!

  v18: Gunilla Lundgren
  Det blev inte en bokhylla - det blev ett bibliotek

  v17: Pernilla Stalfelt
  Vad är egentligen en barnbok?

  v16: Per Nilsson
  Prinsessan och jag

  v15: Sara Gimbergsson
  Böcker är hus där vi bor, berättelser är vägar där vi möts

  v12-14: Mårten Melin
  Från min soffa

  v11: Sofia Nordin
  Fjortisar och könsroller

  v10: Johan Unenge
  Det är inte lätt att vara vuxen vit manlig medelklassförfattare

  v9: Åsa Lind
  På guldvågen

  v8: Håkan Jaensson
  Elsa och hönshjärnorna

  v7: Niklas Krog
  Läs, för i helvete!

  v6: Jonathan Lindström och Stina Wirsén
  Världen är full av sägner och sagor

  v5: Martin Widmark
  Ängsligt

  v3-4: Mårten Sandén
  Geten och Bach-fugan

  v2: Per Gustavsson
  Läs bilderböcker - fast (eller just för att) du är vuxen

  v1: Katarina Kuick
  Genrehyllor, symbolpluppar eller gammal hederlig bokstavsordning?
  2015

  v51-53: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby 2015

  v50: Christina Björk och Annika Holm
  Lennart Hellsing

  v49: Jujja Wieslander
  Tankar första december

  v48: Katarina Kuick & Sara Gimbergsson
  Läseplats och läsarkatt

  v47: Mårten Melin
  Inspiration från nära håll

  v46: Sofia Nordin
  Om vår förtjusning i det sorgliga

  v45: Gunilla Lundgren
  En reseskildring

  v44: Håkan Jaensson
  En liten, liten skandal

  v43: Håkan Jaensson
  Barn, gamla och robotar

  v42: Christina Björk
  Nobelprisextra - PS till krönikan vecka 19, 2015

  v41: Åsa Lind
  Kategoriskt underligt

  v39-40: Niklas Krog
  Show me the money!

  v38: Jonathan Lindström
  Sagosälar

  v37: Håkan Jaensson
  Ett barn - av många

  v36: Martin Widmark & Stina Wirsén
  Var kommer historierna ifrån?

  v35: Gunilla Lundgren
  Janusz Korczak och barnets rätt till respekt

  v34: Mårten Sandén
  Sanningen om skolbesök

  v33: Per Gustavsson
  Det fjärde skälet för barnboken

  v32: Jujja Wieslander
  Har författare semester?

  v29-31: Sara Gimbergsson
  Sommarläsning

  v26-28: Katarina Kuick
  Vådan av fett oäkta ordval

  v25: Mårten Melin
  På riktigt

  v24: Sofia Nordin
  Det skrivna språket är mitt modersmål

  v23: Johan Unenge
  Dataspelen är emot mig

  v21-22: Åsa LInd
  Sommaröppet på bibblan, tack

  v20: Håkan Jaensson
  Tillbaka till framtiden

  v19: Christina Björk
  Vem har hört talas om Modianos Catherine Certitude?

  v18: Niklas Krog
  Jag skäms

  v17: Martin Widmark
  Det måste bli om barnböcker

  v16: Gunilla Lundgren
  PRAESA får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2015

  v15: Mårten Sandén
  En påsk

  v14: Per Gustavsson
  Det tredje skälet för barnboken

  v13: Jujja Wieslander
  Mitt hus när jag var en unge

  v12: Jens Ahlbom
  Det andra skälet för barnboken

  v10-11: Katarina Kuick
  Ensamt flockdjur?

  v9: Mårten Melin
  Något har gått förlorat

  v8: Sofia Nordin
  Inte tänka

  v6-7: Gunilla Lundgren
  Böcker kan göra skillnad

  v5: Åsa Lind
  Texas och rättvisan

  v4: Håkan Jaensson
  I kvinnornas värld

  v3: Niklas Krog
  Lätt är trist

  v1-2: Jonathan Lindström
  Bronsålderssagor
  2014

  v52: Mårten Sandén
  Ett barnlitterärt Kyotoprotokoll

  v51: Katarina Kieri
  Har du mycket kontakt med barn?

  v50: Per Gustavsson
  Det första skälet för barnboken

  v49: Jujja Wieslander
  Novembermörker

  v48: Jens Ahlbom
  Barn i grupp

  v47: Gunilla Lundgren
  Älskade bibliotek

  v46: Håkan Jaensson
  Ett Babel åt barnen

  v45: Martin Widmark
  Fel färg på båten

  v44: Sofia Nordin
  Ansvar eller moralkakor

  v43: Katarina Kuick
  Ekorrar och tunnelbanor - en fråga om identifikation

  v42: Mårten Melin
  När boken får vingar

  v40-41: Johan Unenge
  Behövs nya barnböcker?

  v39: Gunilla Lundgren
  Lyssna på Barnens Romanpris i Sveriges Radio

  v38: Åsa Lind
  Nu, efter valet

  v37: Håkan Jaensson
  Jag bryr mig i alla fall lite om barnen

  v36: Niklas Krog
  Fantasi is the shit

  v35: Jonathan Lindström
  Skriftligt och muntligt, historia och sägen, Snorre och Lydia

  v33-34: Christina Björk
  Kära Tove, den 9 augusti

  v32: Martin Widmark
  I tillvarons hängmatta

  v30-31: Mårten Sandén
  Sommaren då jag blev en svag läsare

  v29: Per Gustavsson
  Vilket rikt land vi har!

  v24-28: Katarina Kuick
  Leka krig

  v23: Svenska Barnboksakademin
  Barbro Lindgren

  v22: Mårten Melin
  Läs boken, se... filmen?!

  v21: Sofia Nordin
  Vårt behov av pinnar och stenar

  v20: Jujja Wieslander och Jens Ahlbom
  Eldsjälspristagaren 2014 Tor Svae

  v18-19: Gunilla Lundgren
  Ska vi berätta det för barnen?

  v17: Johan Unenge
  Rätt ska vara rätt- även när det blir fel?

  v16: Åsa Lind
  Nödvändigt ordnördigt

  v15: Håkan Jaensson
  Ligg lågt, lille vän

  v14: Jonathan Lindström
  Nordens första barnbokskritiker

  v13: Martin Widmark
  Ett författardilemma

  v12: Niklas Krog
  På besök i den svenska skolan

  v11: Per Gustavsson
  Varför gör jag barnböcker?

  v10: Jujja Wieslander
  Det första regnet

  v9: Jens Ahlbom
  Var framtiden bättre förr?

  v8: Ulf Nilsson
  Vem är min läsare? Vilka är det som lyssnar?

  v7: Anna Bengtsson
  En fanfar för bilderboken

  v6: Katarina Kuick
  Idén till en barnbok föds... kanske

  v5: Mårten Melin
  Serier är också (barn)litteratur

  v3: Sofia Nordin
  Författaren som magiker eller textarbetare

  v2: Johan Unenge
  Skriva som det borde vara eller som det är
  2013

  v52: Åsa Lind
  Barnen och politiken

  v51: Håkan Jaensson
  Barnen, borta i bruset

  v50: Niklas Krog
  En solskenshistoria

  v49: Jonathan Lindström
  Sverigedemokraterna och barnen

  v48: Martin Widmark
  Vi kanske vinner matchen

  v47: Mårten Sandén
  Verkligt förtrollade platser

  v46: Per Gustavsson
  Var kommer alla idéer ifrån?

  v45: Mårten Melin
  Plats för de nya böckerna

  v44: Åsa Lind
  Att lära sig språk

  v43: Sofia Nordin
  Finns det lämpliga eller olämpliga ungdomsböcker?

  v42: Jujja Wieslander
  Mina sju förtrollade bröder

  v41: Niklas Krog
  Kvinnor läser om känslor, män läser om andra världskriget

  v40: Johan Unenge
  Allting handlar om yta - liten yta

  v39: Jonathan Lindström
  Bibeln och barnboken

  v38: Mårten Melin
  Om snusk i barnböcker

  v37: Per Gustavsson
  Kvalitet som kommunikation och känsla

  v36: Ulf Nilsson
  Alltid redo att inviga...

  v35: Anna Bengtsson
  Bilder av historien

  v34: Martin Widmark
  Barn är inte så "dumma" som de låter

  v33: Åsa Lind
  Regler om trehjulingars användande

  v31-32: Håkan Jaensson
  Att produktutveckla barnen

  v30: Åsa Lind
  Asimov och jag

  v29: Jujja Wieslander
  Sagotanten

  v28: Mårten Melin
  En dikt kan säga mer än tusen bilder

  v27: Mårten Sandén
  Kan paddan bli en prins? Del 2

  v26: Mårten Sandén
  Kan paddan bli en prins? Del 1

  v25: Niklas Krog
  Introvert

  v24: Per Gustavsson
  Jag har alltid älskat skräck

  v23: Anna Bengtsson
  Om ALMA-vinnaren Isol

  v22: Jujja Wieslander
  Måste man ha bra minne för att bli författare?

  v21: Åsa LInd
  Samtal om skrivkonsten

  v19-20: Ulf Nilsson
  Svenska Barnappsakademin?

  v18: Håkan Jaensson
  De goda exemplen

  v17: Jens Ahlbom
  Om dinosaurier och surfplattor

  v16: Mårten Sandén
  Hur många barndomar kan vi offra?

  v15: Niklas Krog
  Berättelser som en del av BNP

  v14: Anna Bengtsson
  Mitt favoritämne - bilderböcker

  v13: Åsa Lind
  ...men kan det bli en bok?

  v12: Jonathan Lindström
  Skolpiltens plåga

  v11: Håkan Jaensson
  Låt dem få ha sina hemligheter

  v10: Jujja Wieslander
  Smältvatten

  v9: Per Gustavsson
  Glädjen i att stjäla

  v8: Niklas Krog
  Det perfekta arbetsrummet

  v7: Ulf Nilsson
  Berättelser om människor på gatan

  v6: Åsa Lind
  Var börjar freden?

  v4: Anna Bengtsson
  Tankar om barnnivå i bilderböcker

  v3: Ann Forslind
  En splittrad bild

  v2: Håkan Jaensson
  Nostalgi med problem
  2012

  v52: Mårten Sandén
  Det gyllene mellanstadiet

  v51: Håkan Jaensson
  När jag fick pris

  v50: Christina Björk
  I brevens tid - ett PS

  v49: Jujja Wieslander
  Nog nu! och Ulf Nilsson
  Stina, Joanna och Oivvio

  v48: Katarina Kuick
  Tankar om August

  v47: Jujja Wieslander
  I brevens tid

  v46: Anna Bengtsson
  Angående barnbokskritik

  v45: Jonathan Lindström
  Giftsvampar

  v44: Åsa Lind
  Författaren vaknar

  v43: Ann Forslind
  Bilder och böcker för barn

  v42: Ulf Nilsson
  Författare eller bilförsäljare...

  v41: Jujja Wieslander
  Drabbad av PBD?

  v40: Per Gustavsson
  Jag gillar boklådor

  v39: Katarina Kuick
  Samtal i det lilla rummet

  v38: Mårten Sandén
  Ursäkta, var är hyllan för svårläst?

  v37: Niklas Krog
  Skriva tillsammans

  v36: Jens Ahlbom
  Man måste ha ett riktigt jobb

  v35: Anna Bengtsson
  Naturmysterium

  v34: Åsa Lind
  Men hallå, det finns ju en lag!

  v28-33: Jujja Wieslander
  Sommarläsning

  v27: Anna Bengtsson
  Doppresenter

  v26: Håkan Jaensson
  Det barnen kan bättre än vi

  v25: Jonathan Lindström
  Människan är barnsligast

  v24: Anna Bengtsson
  Barnbokssajt efterlyses

  v23: Jujja Wieslander
  En god stund

  v22: Håkan Jaensson
  Dagisbarnen och prinsessan

  v21: Åsa Lind
  Är det nu det händer?

  v19: Ulf Nilsson
  Jag älskar Karlstad!

  v17: Jujja Wieslander & Jens Ahlbom
  Lejonbruden

  v16: Jens Ahlbom
  Det kom ett brev från förlaget

  v14: Ulf Nilsson
  "TED - ideas worth spreading"

  v13: Anna Bengtsson
  Tur vi har Astrid Lindgren

  v12: Håkan Jaensson
  B-a-r-n-p-e-r-s-p-e-k-t-i-v-e-t

  v11: Ulf Nilsson
  Välkommen in i vår trädgård

  v9: Åsa Lind
  Akademisk konferens

  v8: Jujja Wieslander
  En brevväxling

  v7: Niklas Krog
  Släpväskor

  v6: Anna Bengtsson
  I serien "workshops"

  v5: Annika Holm
  Häromveckan mötte jag en gammal ungdomsidol

  v4: Håkan Jaensson
  Barnsligheten åt barnen

  v3: Svenska Barnboksakademin
  Rädda Palatset

  v2: Jujja Wieslander
  Nu är det 2012 - om milstolpar och centimeterpinnar

  v1: Jonathan Lindström
  Lars Laelius och Sveriges första barnbok

  2011

  v52: Johan Unenge
  Bok eller dataspel i julklapp?

  v51: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby 2011, del 3

  v49: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby 2011, del 2

  v48: Åsa Lind
  Böcker, vänner, minnen

  v47: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby 2011, del 1

  v46: Jens Ahlbom
  Sammanträdet

  v45: Jujja Wieslander
  Förädling medels översättning

  v44: Ylva Karlsson
  Ett rum att finnas i

  v43: Ulf Nilsson
  Hur en workshop kan gå till

  v42: Anna Bengtsson
  Vi som gör barnböcker vet att också möss är människor

  v41: Gunilla Lundgren
  En författares arbetsdag

  v40: Mikael Engström
  Angagerad - alltså stavas det så?

  v39: Johan Unenge
  Näthat - en som hatar nätet

  v38: Åsa Lind
  Med stöd av lagen

  v37: Håkan Jaensson
  Det verbala våldsmonopolet

  v35: Håkan Jaensson
  De små bröderna, just nu, just här

  v34: Christina Björk
  Nu blev jag förvånad igen (med replik från Ulf Nilsson)

  v33: Ulf Nilsson
  Rapport från en förskola

  v31: Jonathan Lindström
  Odygdsmakaren

  v28: Johan Unenge
  Sommarlov

  v27: Jens Ahlbom
  En trevlig hobby

  v26: Anna Bengtsson
  Bildfunderingar

  v25: Jujja Wieslander
  I en skog av dahlior

  v24: Christina Björk
  Jag är mycket förvånad

  v23: Håkan Jaensson
  Om boktitlarnas makt

  v22: Ann Forslind
  Bild i världsklass

  v21: Christina Björk
  Vår enda länk - Mumin

  v20: Anna Bengtsson
  Förslag till bilderboksserie med kommersiell potential

  v19: Sven Nordqvist
  Ordlösa samtal

  v18: Jens Ahlbom
  Språket i vägen/vägen till språket

  v16: Ulf Nilsson & Eva Eriksson
  Plötsligt händer det...

  v15: Jujja Wieslander & Sven Nordqvist
  Författare eller kontorsslav?

  v14: Stefan Casta
  Om växelbruk

  v13: Håkan Jaensson & Eva Lindström
  Hur mycket ska barnen orka?

  v12: Ylva Karlsson
  En sorts författare

  v11: Åsa Lind
  En annan sorts författare

  v10: Anna Bengtsson
  Uppdraget genderproblematik

  v9: Christina Björk
  Människan och berättelsen... och de stackars aporna

  v8: Åsa Lind
  Leve, leve VLMF!

  v6: Jujja Wieslander
  Förflutenhetens trygghet - om att skriva saga eller film

  v5: Annika Holm
  Ja, Ulf, men...

  v4: Ulf Nilsson
  Vi får väl snart stödja vuxenkulturen!

  v3: Niklas Krog
  Faran med att bli populär

  v2: Jujja Wieslander
  Farmor och rutavdraget

  v1: Mikael Engström
  Varför jag helst bor i en berättelse

  2010

  v51: Jens Ahlbom
  Mmm... I'm lovin' it

  v50: Sven Nordqvist
  Man saknar ord

  v49: Håkan Jaensson
  Fråga barnen? Nja...

  v48: Christina Björk
  Vad har läsarna med böckerna att göra?

  v47: Jujja Wieslander
  Didi, Didi, en sång!

  v46: Ulf Nilsson
  Proppar

  v45: Gunilla Lundgren
  Nobel i Rinkeby 2010

  v44: Åsa Lind
  Utanför fiktionen

  v43: Johan Unenge
  Hur ritar man en skurk?

  v42: Anna Bengtsson
  Barnböcker vidgar världen

  v40: Katarina Kieri
  Müsli och marängsviss

  linje
  © Copyright Svenska Barnboksakademin 2019 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com
  Adress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen
  Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek) eller 08-508 309 70 (sekretariatet) Pg: 66014-2