![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() Gunilla Lundgren Foto: Malcolm Jacobson Hedersledamot Gunilla Lundgren skrev sin första bok Maritza en zigenarflicka (år 1972) i samarbete med tre romska tonårsflickor i Rinkeby. Hon har stannat i Rinkeby och är nu författare och medarbetare till sextio böcker. Många är flerspråkiga, och nitton av dem är skrivna i samarbete med romer. (Hon har även, tillsammans med Kerstin Gidfors, arbetat med skrivprojekt i Sydafrika som lett till böcker och utställningar bland annat om Nelson Mandela.) I mer än 30 år var hon ansvarig för arbetet med att Nobelpristagarna i litteratur kommer till Rinkeby bibliotek. Sedan två år tillbaka är arbetet utvidgat, nu deltar även Tensta och Annelie Drewsen är ansvarig projektledare tillsammans med Gunilla Lundgren. Gunilla Lundgren har skrivit en rad böcker och gjort många filmer om svensk natur. Våren 2016 var hon initiativtagare och delaktig i öppnandet av Barnens romska bibliotek i Rumänien. Hon är översatt till norska, danska, finska, tyska, engelska, nederländska, romska, rumänska, arabiska, och japanska. /p> Gunilla Lundgrens senaste bok är Rinkeby : världens torg i 50 år - Rinkebybor och Gunilla lundgren 1971-2021 (Dokument Press 2021).
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Ledamöternas krönikor Vecka 51-52 2018 ![]() Nobel i Rinkeby för 30:e året ![]() av Gunilla Lundgren "Rinkeby - världens by", namnet stämmer lika bra nu som för trettio år sedan. Då, 1988, talade man om Rinkeby som ett problemområde med halvspråkiga barn. Konstvetare Elly Berg och jag tröttnade på den ensidiga diskussionen och beslöt att lyfta fram flerspråkighet som något positivt genom att göra ett vackert häfte på arabiska och svenska till 1988 års litteraturpristagare Naguib Mahfouz. Själva pristagaren orkade på grund av hög ålder inte komma till Sverige för att ta emot sitt Nobelpris, hans två döttrar kom istället och vi - de arabisktaladen barnen, deras lärare Nabila Al Fakir, Elly Berg och jag - fick träffa döttrarna och överlämna vårt häfte. En tradition var född.
Denna tradition skulle alltså fira trettioårs jubileum i år, och vad händer? Ja det vet ni alla, det blev inget Nobelpris i litteratur i år. Många blev besvikna, men Alexandra Pascalidou blev arg. Handlingskraftig som hon är samlade hon raskt en grupp kvinnor och några män och bildade Den Nya Akademien, en akademi som skulle finnas bara i år och dela ut ett litteraturpris, bara i år. Allt arbete inom denna akademi har skett ideellt. Mer information om hela förfarandet finns på Den Nya Akademiens webbsida.
Företaget förlöjligades av många i Sverige, men den löst sammansatta föreningen strävade på. Själv var jag glad och tyckte att idén med ett litteraturpris var lagom uppkäftigt och ett utmärkt sätt att prestigelöst förändra ett problem till en fest. Och när pristagarens namn tillkännagavs i rotundan på Stockholms stadsbibliotek den 12e oktober var det många som applåderade. Maryse Condé, vem kan ifrågasätta den pristagaren?
I Rinkeby satte vi genast igång att läsa Livet utan masker (Leopard förlag, 2014) med årets fjortonåringar. Bibliotekarien Ingrid Johansson och jag valde ut delar som främst handlade om Condés beskrivning av sin ungdom och sitt letande efter en identitet. Maryse Condé är född i Guadeloupe i ett medelklasshem. Hennes mor var lärare och fadern hade en bank, Maryse kallar dem "Les Grands Négres". De var den första svarta familjen i Pointe-á-Pitre som hade bil, en Citroen C4, och de bodde i ett tvåvåningshus. Hennes föräldrar talade franska med sina barn och uppfostrade Maryse med fransk kultur. När hon var sexton år sände de henne till Paris för att studera. Maryse som tyckte illa om sitt hemlands mat, föraktade västindisk musik och inte ens kunde tala kreol, möttes av rasism, hon som var svart accepterades inte som fransyska. "Vem är jag?" frågade hon sig, "Om jag inte är västindier och inte fransk, vem är jag då?"
Här finns mycket att diskutera tillsammans med Rinkebys fjortonåringar, och i vårt häfte till Maryse Condé berättar ungdomarna om sin läsning i ord och bild. Arbetet skedde i nära samarbete med tecknare Lotta Silfverhielm, lärarna på Rinkebyskolan och Rinkeby bibliotek.
Måndagen den 10:e december, på själva Nobeldagen, kom Condé till oss på Rinkeby bibliotek. Vi var förberedda på att hon inte skulle orka att stanna i ens en timme. Hon såg lite trött ut när hon anlände i sin rullstol, men när hon hälsats välkommen på tolv språk lyssnade hon intresserat till de unga läsarnas tankar om kolonialism, ras, klass och kön. Hon stannade i två timmar!
Tack Alexandra Pascalidou och Den nya Akademien! Ni lyckades förverkliga er målsättning: att påminna oss om att det finns litteratur som hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt. Läs mer litteraturpriset på Den Nya Akademiens webbsida och Rinkebyskolans webbsida.
|
![]() |
![]() | |
![]() © Copyright Svenska Barnboksakademin 2024 E-post: info(snabel-a)barnboksakademin.com Besöksadress: Skärholmens bibliotek, Bredholmsgatan 4, 127 48 Skärholmen Postadress: Skärholmens bibliotek, Lillholmsgången 2, 127 48 Skärholmen Tel: 08-508 305 70 (Skärholmens bibliotek). Pg: 66014-2 |